Jak zjistit, proč mi server zpomaluje?
Když jsem si poprvé pořídil vlastní server, byl jsem nadšený z nekonečných možností, které mi nabízel. Ale teď se potýkám s problémem, který mě dost trápí – server mi začíná neuvěřitelně zpomalovat a já nevím, co s tím. Už jsem zkoušel několik věcí, ale výsledky nejsou vůbec uspokojivé. Jak mám vlastně zjistit, co způsobuje tohle zpomalení? Mám se podívat na využití procesoru, RAM nebo diskového prostoru? Je nějaký konkrétní nástroj, který by mi mohl pomoct zjistit, jestli je problém v síťovém připojení nebo někde jinde? Zkoušel jsem restartovat server, ale to nepomohlo. Mám taky podezření na nějaké problémy s databází, protože některé dotazy trvají daleko déle, než dřív. Je možné, že mám na serveru nějaké aplikace nebo služby, které zbytečně zatěžují systém? Jak mám identifikovat, které procesy zabírají nejvíc zdrojů a jak je optimalizovat? A co když je problém přímo v konfiguraci serveru? Můžu někde najít rady k optimalizaci výkonu nebo bych měl zvážit konzultaci s odborníkem? Všechny tyto otázky mě straší a rád bych věděl, jak na to. Co vše bych měl zkontrolovat a jaké kroky podniknout, abych svůj server zase dostal do normálního stavu?