Serverovny.cz/Fórum/Co sledovat v logách pro odhalení výkonových problémů?

Co sledovat v logách pro odhalení výkonových problémů?

Zdravím všechny, narazil jsem na zajímavý problém se svým serverem a potřeboval bych se poradit. Mám pocit, že výkon mého serveru není takový, jaký by měl být, a občas se to projevuje i zpomalením aplikací, které na něm běží. Takže jsem začal zkoumat logy, ale nejsem si úplně jistý, na co se zaměřit. Co byste doporučili sledovat v logách pro odhalení výkonových problémů? Myslíte si, že bych měl koukat na systémové logy, nebo spíš na logy aplikací? A co třeba error logy, mají nějakou váhu při hledání příčin? Všiml jsem si i různých stavových kódů a časů odezvy v logech, má to vůbec smysl to analyzovat? A co když mám v logu spoustu zápisů – jak z toho vyčíst důležité informace? Jaké konkrétní události nebo vzorce bych měl hledat? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože se snažím zlepšit výkon serveru a nevím přesně, kde začít. Děkuji moc za pomoc!

151 slov
1.5 minut čtení
12. 9. 2023
Martina Machačová

Když řešíš výkonový problém, tak se zaměř na pár věcí. Určitě koukej na systémové logy, jako je syslog nebo dmesg, tam můžeš najít chyby s hardwarem nebo problémy s pamětí. Aplikace logy jsou taky důležitý, zejména pokud máš nějaký webový server – sleduj stavy odpovědí, jestli se tam nevyskytujou nějaký 500 nebo 404 kódy. Časy odezvy ti taky můžou říct hodně, pokud se záznamy zpožďují, nebo je tam moc časově náročných dotazů, je to jasný indikátor. Error logy jsou klíčový, tam se ukážou problémy, který bys jinak možná přehlídnul.

Pokud máš v logu spoustu zápisů, tak zkus použít grep pro filtrování těch nejdůležitějších událostí nebo chybových hlášení. Zajímavý může být i sledování vzorců – třeba časy špiček, kdy se objevujou problémy. Může být dobrý podívat se na využití CPU a paměti v čase a porovnat to s logama, abys viděl, co tomu předcházelo. Drž se toho a určitě se ti podaří najít nějaký stopy k tomu výkonu.

156 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Pavel Karásek

Zaměř se hlavně na systémový logy a logy aplikací. Ty systémový ti řeknou, jestli máš nějaký problém s hardwarem nebo třeba s pamětí, CPU, diskama atd. Všechny tyhle věci můžou zpomalovat server. A pak logy aplikací – tam můžeš najít, co dělá tvá aplikace, jaký jsou časy odezvy a co všechno se dělo v době zpomalení. Error logy rozhodně neignoruj, často ukazují na problémy, které mohou mít vliv na výkon. Když vidíš hodně chyb nebo varování, to je jasný signál, že něco není v pořádku.

Sleduj také specifické stavové kódy – pokud máš hodně 500 chyb, to je špatný. Časy odezvy bys měl taky monitorovat – pokud vidíš dlouhý časy, tak to může znamenat problém s databází nebo jinou částí systému. Když máš spoustu zápisů v logu, zkus použít grep nebo nějaký log analyzer, který ti pomůže najít vzory nebo konkrétní typy chyb, které se opakují. Zkus se podívat na špičky v aktivních připojeních nebo zatížení procesoru v době zpomalení.

A pokud máš nějaké cron joby nebo plánované úlohy, zkontroluj, jestli neprobíhají v časech, kdy používáš server nejvíc. To všechno ti může pomoct odhalit, co způsobuje ten výkonový problém.

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Pavla Matoušková
Serverovny.cz/Články/Monitorování serverového výkonu
Jak řešit běžné problémy s výkonem serverů pomocí monitorovacích datPrůvodce identifikací a řešením výkonnostních problémů serverů na základě monitorovacích dat - tipy, triky a strategie.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky