Proč jsou dedikované servery bezpečnější než sdílené hostingy?
Zajímalo by mě, proč se vlastně říká, že dedikované servery jsou bezpečnější než sdílené hostingy. Vždycky jsem slyšel, že u dedikovaného serveru máte kompletní kontrolu nad prostředím, ale jak to vlastně funguje v praxi? U sdílených hostingů je jasné, že vícero uživatelů používá stejný server a tím pádem mohou být vystaveni různým rizikům. Ale co když se někdo na sdíleném hostingu rozhodne spustit nějaký nebezpečný skript nebo něco podobného? Jak to ovlivňuje ostatní? A co zabezpečení dat? Na dedikovaném serveru máte přece všechny svoje soubory a databáze jen pro sebe, ale na sdíleném hostingu se může stát, že někdo jiný má přístup k těm samým serverům. Jak moc je to riziko reálné? Zajímá mě i to, jaké konkrétní bezpečnostní opatření se na dedikovaných serverech běžně používají. Je tam větší možnost instalovat vlastní firewally nebo antivirové programy? A co aktualizace zabezpečení? Můžete si je na dedikovaném serveru nastavit podle sebe? Bude to tedy znamenat, že pokud mám citlivé informace nebo provozuji e-shop, měl bych se radši rozhodnout pro dedikovaný server místo sdíleného hostingu? Jak to vidíte vy?