Co všechno bych měl mít v plánu pro obnovu dat po havárii?
Když se člověk dostane do situace, kdy mu selže server nebo dojde k nějaké havárii, začne mu asi okamžitě běhat hlavou spousta věcí. Ale co vlastně všechno bych měl mít připravené, abych se vyhnul tomu nejhoršímu? Zálohy jsou určitě klíčové, ale jak často je mám dělat? Měly by být automatizované nebo radši ruční, aby byly aktuální? A co když mi selže harddisk? Jak mám pak postupovat? Je dobré mít nějaký plán B na obnovu dat a případně i plán C? Co když se mi nedaří obnovit data z první zálohy? Jaké nástroje a software bych měl znát a používat pro efektivní obnovu? Co je vlastně nejčastější příčina havárie a jak se jí dá předejít? Potřebuju odborníky na obnovu dat nebo si mohu vystačit sám, pokud jsem alespoň trochu zdatný v IT? A co lidský faktor, jak moc to hraje roli? Jak mám školit svůj tým, aby věděl, co dělat v krizových situacích? Je dobré mít dokumentaci k tomu, jak provádět obnovení dat, nebo je to zbytečné? Jak vlastně vypadá kvalitní plán obnovy dat a co všechno by měl obnášet? A poslední věc - jak zjistit, jestli je moje infrastruktura dostatečně odolná vůči haváriím a případným útokům? Tohle všechno mě zajímá a rád bych slyšel názory ostatních. Děkuju.