Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje mi pomohou s obnovou serveru po selhání OS?

Jaké nástroje mi pomohou s obnovou serveru po selhání OS?

Mám docela velké problémy se svým serverem, který mi nedávno spadl a teď se nemůžu dostat do operačního systému. Zkoušel jsem různé věci, ale nic nefunguje a mám pocit, že pokud nenajdu nějaké účinné nástroje, tak ztratím všechny data, které na serveru mám. Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní nástroje nebo aplikace by mi mohly pomoci s obnovou serveru po selhání operačního systému? Zda existují nějaké možnosti pro vytvoření bootovacího média nebo pro obnovu dat z disků, které ukazují na problém. Zajímá mě také, jestli je možné použít nějaké open-source řešení nebo jestli jsou lepší placené nástroje. Mám také obavy ohledně toho, jak bych mohl minimalizovat ztrátu dat a co dělat v případě, že se server už nikdy neprobudí. Budu vděčný za jakékoli rady, tipy nebo zkušenosti s tímto tématem, zvlášť od těch, kteří už něco podobného zažili. Rád bych věděl i to, co mám dělat preventivně pro další případy, abych předešel podobným potížím v budoucnu.

156 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2024
Magdaléna Čermáková

Takže, pokud ti server spadl a nemůžeš se dostat do OS, tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Nejprve bych doporučil vytvořit bootovací médium. Můžeš použít něco jako Hiren's BootCD nebo Rufus na USB flashku. To ti umožní nabootovat systém a získat přístup k souborům na disku. Další možností je použít nástroje jako TestDisk nebo PhotoRec pro obnovu dat, pokud máš podezření na poškozené oddíly nebo smazané soubory. Tyhle nástroje jsou open-source a dost užitečné.

Pokud bys chtěl něco víc robustního, tak zvaž placený software jako EaseUS Data Recovery Wizard nebo Stellar Data Recovery. Ty mají obvykle lepší uživatelské rozhraní a mohou ti ušetřit čas.

Co se týče prevence, určitě si nastav pravidelné zálohy dat. Můžeš použít rsync na Linuxu nebo Zálohování ve Windows. Také je dobrý nápad mít nějaký monitorovací systém, abys byl v obraze, když začnou problémy.

Kdyby se server už nikdy neprobudil, můžeš vždy zkusit vyjmout disk a připojit ho k jinému počítači jako externí disk a zachránit data tímhle způsobem. Držím palce!

163 slov
1.6 minut čtení
9. 12. 2024
Irena Kolářová

Když ti server spadne a nemůžeš se dostat do systému, je pár nástrojů, co bys mohl zkusit. Za prvé, doporučuji si vytvořit bootovací médium s nějakým Linuxem, třeba Ubuntu nebo Rescue CD. Tyhle disky ti umožní nabootovat server a mít přístup k souborům na disku, takže si můžeš data zálohovat. Pokud máš RAID, tak se mrkni na jeho management, někdy to pomůže.

Ohledně obnovy dat, software jako TestDisk nebo PhotoRec jsou zdarma a fungují docela dobře pro obnovu z poškozených disků. Když chceš něco víc profesionálního, tak jsou tu placené varianty jako EaseUS Data Recovery Wizard nebo Stellar Data Recovery, ale to už je na tvém uvážení.

Preventivně bych doporučil pravidelně zálohovat důležitá data na externí úložiště nebo cloud. Je dobrý mít i plán na obnovu systému, třeba využít virtualizaci s snapshoty. A sleduj logy a stav hardware - občas to může předcházet větším problémům. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2024
Zuzana Drábková

Když ti spadne server a nemůžeš se dostat do OS, je pár věcí, co můžeš zkusit. Nejprve doporučuju udělat bootovací médium s nějakým live systémem. Můžeš použít třeba Ubuntu nebo GParted Live. Tímto způsobem se dostaneš k diskům a můžeš zkusit zachránit data. Pokud máš disky v NTFS nebo EXT, mělo by to fungovat.

Další možností je použít nástroje jako TestDisk nebo PhotoRec, ty jsou skvělý na obnovu ztracených dat. TestDisk ti pomůže s obnovou oddílů, zatímco PhotoRec se soustředí na samotné soubory, takže je to ideální pro záchranu fotek nebo dokumentů.

Jestli chceš komerční řešení, tak třeba Acronis nebo EaseUS Data Recovery Wizard by mohly pomoct, ale stojí peníze. Na druhou stranu, open-source nástroje jsou často dost silné a většinou zadarmo.

Ohledně prevence, pravidelně zálohuj data na externí úložiště a zvaž použití RAID pole – to by ti mohlo ušetřit starosti v budoucnu. No a dobrý nápad je mít i nějaké monitorovací nástroje, co tě upozorní na potenciální problémy dřív, než bude pozdě.

162 slov
1.6 minut čtení
3. 12. 2024
Rudolf Blažek
Serverovny.cz/Články/Údržba operačních systémů
Plánování Strategie Obnovy po Havárii pro Selhání Operačního SystémuZjistěte, jak navrhnout robustní plán obnovy po havárii zaměřený na selhání operačního systému a jeho zotavení.
1000 slov
10 minut čtení
23. 8. 2024
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky