Jaký RAID konfigurace je nejlepší pro rychlost disku?
Nedávno jsem začal přemýšlet o tom, jak optimalizovat výkon svých serverů a narazil jsem na téma RAID. Zajímalo by mě, jaké RAID konfigurace jsou nejlepší pro zajištění co nejvyšší rychlosti diskového přístupu. Vím, že existuje několik různých úrovní RAID, jako jsou RAID 0, RAID 1, RAID 5 a další, ale nejsem si jistý, která z nich by byla nejvhodnější pro maximalizaci rychlosti. Je mi jasné, že RAID 0 nabízí skvělou rychlost díky rozdělení dat mezi více disků, ale co se týče bezpečnosti a redundance? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto různých konfigurací, pokud jde právě o rychlost? A co třeba kombinace více RAID polí nebo použití SSD v těchto konfiguracích? Jaký vliv má použití různých typů disků na celkovou rychlost systému? Mohl byste mi doporučit konkrétní nastavení pro serverové aplikace, které hodně spoléhají na rychlost čtení a zápisu dat? Rád bych věděl také o praktických zkušenostech ostatních uživatelů s různými typy RAID a jak se jim osvědčili v reálném provozu. Děkuji za jakékoli rady a tipy!