Serverovny.cz/Fórum/Můžu použít HDD a SSD dohromady na serveru a jak na to?

Můžu použít HDD a SSD dohromady na serveru a jak na to?

Chtěl bych se zeptat, jestli je možné kombinovat HDD a SSD na serveru. Mám doma starší server, který jsem chtěl upgradovat, a přemýšlím, zda by bylo rozumné dát tam SSD pro rychlost a zároveň HDD pro větší kapacitu. Jak taková kombinace funguje? Je to nějak technicky náročné nebo to zvládnu jako běžný uživatel? Budu muset něco speciálního nastavit v BIOSu nebo v operačním systému? Mám obavy, že když tam dám obě zařízení dohromady, tak se bude něco komplikovat. Můžu na SSD nainstalovat operační systém a na HDD uložit data? Jak je to s výkonem? Nepovede to k nějakým problémům s přehříváním nebo se zápisem dat? Budu potřebovat nějaké speciální kabely nebo konektory na připojení? Jelikož nemám moc zkušeností se servery, každá rada by mi pomohla. Díky moc za informace!

129 slov
1.3 minut čtení
17. 6. 2024
Věra Hamplová

Jasně, můžeš klidně kombinovat HDD a SSD na serveru. Je to docela běžná praxe, protože SSD ti dodá rychlost, zatímco HDD ti poskytne víc místa na data. Nic složitého, prostě připojíš oba disky k serveru, SSD můžeš dát na operační systém a HDD na další data. Co se týče BIOSu, většinou tam nic speciálního nastavovat nemusíš, ale je dobrý zkontrolovat, jestli je disk správně rozpoznaný.

Pokud jde o přehřívání, tak by to neměl být problém, když máš dobré chlazení v serveru. Když budeš používat SSD na OS, tak se ti výrazně zrychlí boot a načítání aplikací. Kabely ti asi budou stačit standardní SATA pro obě zařízení, jen si dej pozor, jestli máš dostatečné porty na základní desce. Jo a zapisování dat by mělo být v pohodě, pokud to nebude extrémní zatížení.

Takže klidně do toho jdi, uvidíš, že to fakt pomůže.

140 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Kateřina Havelková

Jasně, můžeš použít HDD a SSD dohromady na serveru, je to běžná praxe. SSD ti dá rychlost, ideální na operační systém a aplikace, zatímco HDD poslouží na větší objem dat. Nastavení není nijak složité, většina uživatelů to zvládne. Pokud máš starší server, zkontroluj, že máš potřebné konektory – SSD obvykle používá SATA, tak si ověř, že to tam máš. V BIOSu nic speciálního nastavovat většinou nemusíš, ale je dobrý se podívat, jestli jsou oba disky vidět. Co se týče výkonu, neměl bys mít problém s přehříváním, pokud máš dostatečný ventilátor. Zápis na SSD je rychlejší a hezky ti to urychlí celkový chod serveru. Takže klidně nainstaluj OS na SSD a data na HDD. Uvidíš, že to funguje skvěle.

118 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Magdaléna Machová
Serverovny.cz/Články/Serverové komponenty
Jak správně konfigurovat serverové disky pro maximální rychlost a spolehlivost?Podívejte se na nejlepší praktiky pro konfiguraci serverových disků, včetně analýzy HDD a SSD, a zjistěte, jak dosáhnout maximální rychlosti a spolehl...
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky