Serverovny.cz/Fórum/Jak moc ovlivňuje vzdálenost serveru latenci při používání webových aplikací?

Jak moc ovlivňuje vzdálenost serveru latenci při používání webových aplikací?

Zajímalo by mě, jak vlastně vzdálenost serveru ovlivňuje latenci při používání různých webových aplikací. Když si třeba otevřu nějakou stránku, proč mi občas načítá pomaleji, když je server daleko? Je to tím, že data musí cestovat delší trasu, nebo hrají nějakou roli i další faktory jako třeba kvalita internetového připojení? Jak moc je důležité mít servery blízko uživatelům, pokud jde o rychlost a celkový výkon aplikace? Mám pocit, že když se připojím k serveru v jiné zemi, tak to prostě trvá déle. Ale je to jen můj pocit, nebo to tak fakt je? Můžete mi prosím objasnit, jak se měří latence a co všechno ji ovlivňuje? A co třeba CDN sítě, hrají v tom také nějakou roli? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zajištění nízké latence při používání webových aplikací? Rád bych pochopil víc o tom, jak to všechno funguje a co bych měl brát v úvahu při výběru serveru pro svoje projekty. Děkuji!

153 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2024
Jindřich Jonáš

Vzdálenost serveru fakt dost ovlivňuje latenci, protože čím dál musí data cestovat, tím víc času to zabere. Když načítáš stránku, signál musí projít celou cestu mezi tvým zařízením a serverem. To znamená, že pokud je server na druhém konci světa, tak to prostě trvá déle než když je blízko. A jasně, hraje roli i kvalita internetového připojení – pokud máš pomalé nebo nestabilní připojení, tak to celý proces zhorší. Latence se měří jako doba, co trvá než se data dostanou tam a zpět.

CDN (Content Delivery Network) jsou super pro snížení latence, protože mají servery rozmístěné po celém světě, což znamená, že se uživatelé připojují k nejbližšímu serveru a tím se zkrátí doba potřebná k načtení obsahu. Takže když si vybíráš servery pro svoje projekty, měl bys mít na paměti jejich umístění a případně zvážit použití CDN. Celkově, čím blíž máš servery k uživatelům, tím lepší je výkon a rychlost aplikace. Dobré je i optimalizovat obsah na stránkách, aby se minimalizovalo množství dat, co musí putovat. Takže jo, v tomhle máš pravdu – vzdálenost fakt hraje velkou roli.

178 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Alois Coufal

Vzdálenost serveru fakt hraje velkou roli v latenci. Když otevřeš webovou stránku, data musí putovat z jednoho místa na druhý, a čím dál je server, tím víc času to zabere. To je prostě fyzika, signál potřebuje čas na cestu. Můžeš mít i super rychlý internet, ale když jsou servery daleko, tak pořád budeš mít zpoždění.

Latence se měří v milisekundách a ovlivňuje ji víc věcí. Kromě vzdálenosti to můžou být i překážky na cestě jako routery nebo přepínače, které data zpožďují. Taky kvalita sítě, na kterou se připojuješ, může udělat rozdíl.

CDN (Content Delivery Network) může hodně pomoct. CDN má servery po celém světě, takže když se připojíš k nějakému nejbližšímu, data ti dojdou rychleji. Takže pokud máš projekt, co chceš aby byl rychlý pro lidi různě po světě, určitě zvaž CDN.

Nakonec, pro zajištění nízké latence je dobré volit servery co nejblíž k uživatelům a používat CDN. Taky optimalizace aplikace a minimalizace velikosti dat co posíláš může hodně pomoct. Takže ano, když si vybereš servery blízko svých uživatelů, můžeš dosáhnout mnohem lepšího výkonu.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Stanislav Jirka
Serverovny.cz/Články/Mezinárodní datová centra
Jak lokalizace datových center ovlivňuje latenci uživatelských aplikací?V tomto článku se podíváme na vliv vzdálenosti mezi uživateli a datovými centry na latenci a výkon aplikací. Zjistíme, proč je důležitá optimalizace u...
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky