Může umístění datového centra způsobit pomalé načítání stránek?
Zajímalo by mě, jestli může umístění datového centra ovlivnit rychlost načítání webových stránek. Například, mám webovou stránku, která běží na serveru v Evropě, ale moje cílová skupina je převážně v USA. Mám pocit, že lidé tam mají problémy s načítáním stránek a já se ptám, jestli to může být způsobeno vzdáleností mezi uživateli a serverem. Slyšel jsem, že latence může hrát roli a že čím dál je server od uživatelů, tím pomaleji se stránky načítají. Je pravda, že když se data musí posílat přes velkou vzdálenost, tak to může zpomalit celé načítání? A co třeba konektivita? Pokud je datové centrum umístěné v oblasti s horším internetovým připojením, může to také ovlivnit rychlost? Jak moc důležité je vybrat správné místo pro datové centrum, když mluvím o výkonu mého webu? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké techniky nebo řešení, jak tento problém zmírnit. Například, dá se používat CDN (Content Delivery Network) k tomu, abychom zlepšili rychlost pro uživatele na jiných kontinentech? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem?