Serverovny.cz/Fórum/Jak vytvořit VLAN pro oddělení serverového provozu?

Jak vytvořit VLAN pro oddělení serverového provozu?

Chtěl bych se zeptat na to, jak správně vytvořit VLAN pro oddělení serverového provozu. Mám několik serverů, které potřebuji mít oddělené od zbytku sítě, aby se minimalizovalo riziko a zvýšila bezpečnost. Slyšel jsem, že VLAN může být řešením, ale nejsem si jistý, jak na to. Mám switch, který podporuje VLANy, a jsem v tomhle dost nový. Jaké kroky bych měl podniknout, abych tuto VLAN správně nastavil? Potřebuji znát, jaké parametry bych měl brát v úvahu a co všechno musím udělat na switchi i případně na serverech. Je důležité mít nějaké specifické IP adresy nebo subnety pro tuto VLAN? A co když budu mít více VLANů? Jak je pak spravovat? Děkuji za každou radu!

113 slov
1.1 minut čtení
15. 4. 2024
Bohumil Doležel

Pokud chceš vytvořit VLAN pro oddělení serverového provozu, tak to není zas tak složité. První krok je na switchi, který musíš konfigurovat. Otevři si jeho administrační rozhraní (většinou přes web nebo SSH) a najdi sekci pro VLANy. Vytvoř novou VLAN a dej jí nějaké ID, třeba 10. Pak přiřaď porty, na kterých jsou tvoje servery, do této VLAN. Nezapomeň na trunk port, pokud máš další VLANy, aby mohly komunikovat přes switch.

Co se týče IP adres, doporučuji nastavit samostatný subnet pro tuto VLAN, třeba 192.168.10.0/24. Na serverech pak nastav IP adresy z tohoto rozsahu. Když budeš mít víc VLANů, můžeš to stejným způsobem udělat pro každou z nich a spravovat je podle jejich ID a subnetu. Zároveň dbej na správné směrování, pokud potřebuješ, aby mezi VLANy byla komunikace (např. přes router s podporou VLAN). To je tak v kostce všechno - hodně štěstí!

143 slov
1.4 minut čtení
14. 9. 2024
Elena Tvrdíková

Jasně, VLAN pro serverový provoz je super nápad. Takže, nejdřív se ujisti, že tvůj switch má VLAN funkci. Pak si musíš vybrat číslo VLAN, třeba 10, a nastavit ji na switchi. Budeš muset nakonfigurovat porty, kam připojíš servery, aby patřily do této VLAN. Obvykle to děláš v rozhraní switche, kde si označíš porty jako "untagged" pro tu VLAN.

Teď k IP adresám – ano, budeš potřebovat specifickou subnet masku pro tuto VLAN. Například můžeš použít 192.168.10.0/24 a přidělit serverům IP adresy z této škály. A nezapomeň na gateway, pokud mají servery potřebovat přístup k jiným VLANám nebo internetu.

Pokud plánuješ víc VLANů, dej si pozor na trunk porty, které pak propojí různé VLANy mezi switchem a routerem. Správa víc VLANů se pak dělá tak, že každá má svou subnet masku a ty je jednoduše spravuješ podle jejich IP rozsahů. Zní to složitě, ale ve výsledku je to celkem jednoduchý systém. Hlavně nezapomeň testovat, jestli všechno funguje jak má.

157 slov
1.6 minut čtení
14. 10. 2024
Jan Volf
Serverovny.cz/Články/Serverové sítě
Jak správně konfigurovat VLAN pro oddělení síťového provozu na serverech?Praktický návod na nastavení VLAN a jejich využití pro lepší správu síťového provozu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 4. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky