Co všechno potřebuji k nastavení VLAN na switchi?
Když jsem se rozhodl nastavit VLAN na svém přepínači, zjistil jsem, že je toho mnohem víc, než jsem původně předpokládal. První věc, co mě zajímá, je, jaký typ přepínače vlastně mám. Je to nějaký chytrý switch, nebo jenom klasický unmanaged? Zjistil jsem, že pro VLAN potřebuju určitě managed switch, jinak se nedostanu k potřebným funkcím. Potom jsem začal hledat informace o tom, jaké možnosti konfigurace nabízí. Mám použít webové rozhraní nebo příkazový řádek? Jaký je vůbec rozdíl mezi těmito metodami? Z toho, co jsem našel, to vypadá, že webové rozhraní je pro začátečníky mnohem přehlednější. Ale co když budu potřebovat provádět pokročilejší nastavení? Zvládnu to v CLI? Také mě zajímalo, jak vlastně funguje tagging a untagging VLAN. Co musím nastavit pro trunk porty a access porty? A co když chci mít víc než jednu VLAN? Jak to všechno poskládat dohromady? Nechci udělat nějakou blbost a pak se divit, proč mi to nefunguje. Myslíte, že je dobrý nápad si napsat nějaký plán toho, co chci udělat ještě předem? Také by mě zajímalo, jestli potřebuju nějaký speciální software na správu těchto VLAN nebo jestli stačí jen to rozhraní na switchi. Mám strach ze zabezpečení – jak zajistit, aby se mezi jednotlivými VLAN nedalo snadno přístupovat? A nakonec – jak se dá ověřit, že všechno funguje tak, jak má? Jaké nástroje bych měl použít na testování a diagnostiku? To už je hodně otázek a já doufám, že se mi podaří vyřešit všechny tyhle věci, protože bych chtěl mít síť dobře zabezpečenou a strukturovanou. Takže co všechno tedy potřebuji k tomu správnému nastavení VLAN na svém switchi?