Serverovny.cz/Fórum/Co všechno potřebuji k nastavení VLAN na switchi?

Co všechno potřebuji k nastavení VLAN na switchi?

Když jsem se rozhodl nastavit VLAN na svém přepínači, zjistil jsem, že je toho mnohem víc, než jsem původně předpokládal. První věc, co mě zajímá, je, jaký typ přepínače vlastně mám. Je to nějaký chytrý switch, nebo jenom klasický unmanaged? Zjistil jsem, že pro VLAN potřebuju určitě managed switch, jinak se nedostanu k potřebným funkcím. Potom jsem začal hledat informace o tom, jaké možnosti konfigurace nabízí. Mám použít webové rozhraní nebo příkazový řádek? Jaký je vůbec rozdíl mezi těmito metodami? Z toho, co jsem našel, to vypadá, že webové rozhraní je pro začátečníky mnohem přehlednější. Ale co když budu potřebovat provádět pokročilejší nastavení? Zvládnu to v CLI? Také mě zajímalo, jak vlastně funguje tagging a untagging VLAN. Co musím nastavit pro trunk porty a access porty? A co když chci mít víc než jednu VLAN? Jak to všechno poskládat dohromady? Nechci udělat nějakou blbost a pak se divit, proč mi to nefunguje. Myslíte, že je dobrý nápad si napsat nějaký plán toho, co chci udělat ještě předem? Také by mě zajímalo, jestli potřebuju nějaký speciální software na správu těchto VLAN nebo jestli stačí jen to rozhraní na switchi. Mám strach ze zabezpečení – jak zajistit, aby se mezi jednotlivými VLAN nedalo snadno přístupovat? A nakonec – jak se dá ověřit, že všechno funguje tak, jak má? Jaké nástroje bych měl použít na testování a diagnostiku? To už je hodně otázek a já doufám, že se mi podaří vyřešit všechny tyhle věci, protože bych chtěl mít síť dobře zabezpečenou a strukturovanou. Takže co všechno tedy potřebuji k tomu správnému nastavení VLAN na svém switchi?

263 slov
2.6 minut čtení
25. 10. 2024
Zuzana Malečková

Nastavení VLAN na switchi může být fakt oříšek, ale když máš managed switch, tak už jsi na dobré cestě. Nejprve si ověř, že máš přístup do webového rozhraní nebo CLI. Webovka je pro začátečníky lepší, ale CLI ti dává víc možností, když se s tím naučíš. Co se týče taggingu a untaggingu, access porty většinou používají untagged VLAN, zatímco trunk porty posílají tagged traffic pro více VLAN. Plán si udělej – napiš, jaký porty chceš mít v jakých VLANách. Software speciální nepotřebuješ, většina věcí půjde udělat přes rozhraní switche. Zabezpečení mezi VLANama řeš ACL (Access Control Lists), aby se jednotlivý VLANy nemohly „vidět“. Ověření fungování si můžeš zkontrolovat pingi nebo nějakými nástroji jako Wireshark. Drž se toho a měl bys to zvládnout.

122 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Radka Švandová

Nastavení VLAN na switchi je fakt oříšek, ale dá se to zvládnout, když víš co a jak. Prvně, jasně, musíš mít managed switch, jinak to nemá smysl. Webové rozhraní je super pro začátečníky, ale CLI ti dá víc možností, když se do toho dostaneš. Tagging a untagging VLAN je důležité - trunk porty posílají více VLAN dat najednou a access porty patří jen jedné VLAN. Plánování je určitě fajn nápad, zejména když chceš mít víc než jednu VLAN. O softwarem - většinou ti stačí jen to, co máš na switchi, ale můžeš zkusit i nějaké management tools pro lepší přehled. Bezpečnost mezi VLAN je klíčová - použij ACL (Access Control Lists), aby ses ujistil, že se mezi nimi nebudou lidi procházet jak po parku. Ověření funkčnosti? Zkus ping nebo traceroute mezi VLANami, nebo používaj nástroje jako Wireshark na sledování provozu. Držím palce, ať to zvládneš bez problémů.

147 slov
1.5 minut čtení
30. 5. 2024
Vojtěch Havlíček
Serverovny.cz/Články/Serverové sítě
Jak správně konfigurovat VLAN pro oddělení síťového provozu na serverech?Praktický návod na nastavení VLAN a jejich využití pro lepší správu síťového provozu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 4. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky