Serverovny.cz/Fórum/Co všechno potřebuji vědět před výběrem hypervisoru?

Co všechno potřebuji vědět před výběrem hypervisoru?

Přemýšlím o tom, že bych potřeboval vybrat nějaký hypervisor pro virtualizaci, ale vůbec nevím, co všechno bych měl zvážit ještě před tím než se do toho pustím. Je mi jasné, že existují různé typy hypervisorů, jako třeba Type 1 a Type 2, ale jak vlastně zjistit, který je pro mě ten pravý? Měl bych se zaměřit na výkon a škálovatelnost, nebo je důležitější cena a náklady na licencování? Co dalšího by mělo hrát roli v rozhodování? Jaké jsou hlavní funkce, které bych měl hledat, abych měl jistotu, že hypervisor bude vyhovovat mým potřebám? Mám také pocit, že bezpečnost je v dnešní době hodně důležitá, tak jak tohle všechno ovlivňuje výběr hypervisoru? A co podpora různých operačních systémů? Je pravda, že některé hypervisory lépe podporují Windows a jiné zase Linux? Jak tohle všechno skombinovat s hardwarem, který mám k dispozici? Zajímalo by mě také, jaké jsou nějaké běžné chyby při výběru hypervisoru a co bych měl udělat, abych se jim vyhnul. Jak důležitá je komunita kolem hypervisoru a dostupnost dokumentace a tutoriálů? A nakonec - jaké jsou trendy v oblasti virtualizace a co bych měl mít na paměti do budoucna? Takže shrnuto - na co se mám zaměřit při výběru hypervisoru?

200 slov
2 minut čtení
23. 11. 2021
Simona Vlčková

Před výběrem hypervisoru bys měl zvážit několik věcí. Typ hypervisoru (Type 1 vs Type 2) je základ, ale pak je tu výkon a škálovatelnost, což je fakt důležitý, když plánuješ víc VM. Cena a náklady na licencování taky hrají roli, obzvlášť pokud to plánuješ nasadit ve firmě. Bezpečnost je v dnešní době klíčová, takže zkontroluj, jaké možnosti zabezpečení hypervisor nabízí.

Podpora různých OS je další věc - některé hypervisory prostě lépe zvládají Windows, jiné Linux. Takže se ujisti, že ten tvůj vybraný bude fungovat s tím, co máš k dispozici. Taky koukej na hardware, protože některý hypervisory mají specifický požadavky nebo neradí s nějakým konkrétním hardwarem.

Co se týče běžných chyb, vyhnul bych se podceňování komunity a dostupnosti dokumentace. Když něco nevíš a nemáš podporu, může to být peklo. A trendy? No, sleduj věci jako cloud a hybridní řešení, to teď hodně frčí. Takže shrnuto: zvaž výkon, bezpečnost, cenu a podporu OS a pamatuj na budoucnost s trendama v virtualizaci.

158 slov
1.6 minut čtení
24. 10. 2023
Emil Vítek

Před výběrem hypervisoru se zaměř na pár klíčových věcí. První je, jaký typ virtualizace vlastně potřebuješ – jestli Type 1 (bare-metal) nebo Type 2 (hosted). Type 1 je lepší na výkon a stabilitu, ale Type 2 je jednodušší na nasazení. Důležitá je i škálovatelnost – pokud plánuješ růst, zkontroluj, jak dobře hypervisor zvládá přidávání nových VM a jaké má možnosti clusterování.

Cena hraje roli, ale nezapomínej na celkové náklady – třeba na údržbu, školení, licenci atd. Bezpečnost je fakt důležitá, tak se koukni na to, jaké nabízí ochranné mechanizmy a pravidelné aktualizace.

Podpora OS je další věc. Některé hypervisory jsou lepší na Windows, jiné na Linux, to hodně záleží na tom, co plánuješ virtualizovat. Víceméně musíš zajistit kompatibilitu se svým hardwarem – některé hypervisory mají konkrétní požadavky.

Obvyklé chyby? Nepodceňovat komunitu a dostupnost dokumentace. Dobrá komunita ti může ušetřit spoustu času a frustrace. A pokud jde o trendy, sleduj kontejnery a orchestrace jako Kubernetes – to se dost rychle rozvíjí. Takže jasně, udělej si předvýběr podle potřeb a budoucích plánů.

170 slov
1.7 minut čtení
27. 9. 2024
Milada Světlíková
Serverovny.cz/Články/Virtualizace
Výběr správného hypervisoru pro vaši serverovou infrastrukturuZjistěte, jak vybrat ten nejlepší hypervisor pro vaše potřeby. Porovnáme populární hypervisory a jejich klíčové vlastnosti, které ovlivňují rozhodován...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky