Serverovny.cz/Fórum/Jak zrychlit přenos dat v síti?

Jak zrychlit přenos dat v síti?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně přenosu dat v naší síti. Snažíme se optimalizovat naši firemní infrastrukturu, protože poslední dobou máme problém s rychlostí přenosu dat a to dost ovlivňuje naši produktivitu. Připadá mi, že ať děláme, co děláme, tak se to nelepší. Zkoušeli jsme už různé routery, měnili jsme kabeláž z klasických na kvalitnější a i tak se mi zdá, že to pořád nějak hapruje. Rychlost internetu je v pořádku, testovali jsme ji několikrát a podle všeho by to mělo být v normě. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo doporučení, co všechno bychom mohli udělat pro zrychlení přenosu dat. Měli jste někdo podobný problém? Možná něco ohledně nastavení sítě? Co třeba QoS? Jak moc to pomohlo ve vašem případě? Taky jsem slyšel o technologiích jako VLAN nebo LACP, ale nejsem si jistý, zda by to bylo pro nás vhodné. Jaké další možnosti tu vlastně jsou? Měli bysme se zaměřit na hardware nebo spíš na software? Určitě bych ocenil jakékoliv rady, které by nám mohly pomoct vyřešit náš problém s tím pomalým přenosem dat.

175 slov
1.8 minut čtení
7. 9. 2024
Irena Pánková

Zdravím, tak to je dost frustrující. Zkusil bych se podívat na několik věcí. QoS určitě může pomoct, hlavně když máte hodně uživatelů a potřebujete priorizovat důležité aplikace nebo provoz. Další věc jsou VLANy, pokud máte víc oddělení nebo skupin, tak to může výrazně zlepšit výkon. LACP by mohl být taky dobrý krok, pokud máte víc než jeden link a dokážete je spojit, což zvyšuje šířku pásma. Zkontrolujte, jestli nemáte nějaké neefektivní protokoly nebo zařízení, co by mohly brzdit. Můžete taky zkusit optimalizovat nastavení MTU. Nebo se zaměřte na bezdrátovou část, jestli máte Wi-Fi sítě. Možná upgrade na Wi-Fi 6 by mohl přinést větší rychlost a stabilitu. A nezapomeňte na aktualizace firmware routerů a switchů. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Veronika Vejvodová

Zkusil bych se zaměřit na pár věcí. Pokud máte problémy s rychlostí přenosu dat, tak QoS může opravdu pomoct, obzvlášť pokud máte víc zařízení, co jedou najednou. Nastavení prioritizace provozu by mohlo vyřešit problém. Pak je dobrý podívat se na topologii sítě – třeba jestli nemáte někde bottleneck, co by mohl zpomalovat přenos. Co se týče VLAN, tak to může být užitečný, pokud chcete separovat provoz a zlepšit efektivitu. A LACP je super pro load balancing, takže jestli máte víc než jeden port na switchi, určitě to zkuste. Taky bych zkontroloval firmware routeru/switchů – občas to pomůže. A nakonec, nesmíte zapomínat na koncová zařízení, ta můžou být taky problém. Zkrátka koukněte na celou síťovou infrastrukturu a uvidíte, co se dá vylepšit.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Rudolf Koutný
Serverovny.cz/Články/Správa sítí
Jak optimalizovat výkon vaší síťové infrastruktury?Objevte efektivní techniky a nástroje pro zlepšení výkonu vaší síťové infrastruktury. Naučte se o QoS, monitorování výkonu a dalších důležitých aspekt...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky