Co dělat, když máme přetížený server?
Když se server začíná chovat divně a my si uvědomíme, že je přetížený, tak co s tím? Někdy se to stane, že máme moc uživatelů najednou, nebo se nám třeba zvýší provoz na webu, ale co s tím vlastně dělat? Měl jsem pocit, že se náš server pomalu dusí, a to nebylo příjemné. Všiml jsem si, že stránky se načítají pomalu a uživatelé si začínají stěžovat. Takže mě napadá, jak zjistit, co vlastně zatěžuje náš server? Zkoušel jsem procházet logy a hledat nějaké neobvyklé aktivity, ale to nebylo úplně jasné. Možná by stálo za to podívat se na využití procesoru nebo paměti, ale jak to udělat správně? Jaké nástroje by mi mohly pomoci odhalit zdroj problému? A pokud zjistím, že některé procesy jsou přetížené, co pak? Mám je restartovat nebo je raději optimalizovat? Taky mě zajímá, jestli bych měl zvážit upgrade serveru nebo přejít na cloudové řešení. Rád bych věděl, jestli jsou nějaké tipy na to, jak snížit zátěž bez nutnosti investice do nového hardwaru. Je lepší rozdělit zátěž mezi více serverů, nebo by stačilo optimalizovat stávající infrastrukturu? Jak to vlastně udělat tak, aby se server zase dostal do formy a mohl bez problémů zvládat všechny požadavky? Tohle téma mě opravdu zajímá a rád bych slyšel názory někoho zkušenějšího v oblasti serverových administrací.