Serverovny.cz/Fórum/Jak snížit latenci v domácí síti?

Jak snížit latenci v domácí síti?

Zajímalo by mě, jak bych mohl snížit latenci v domácí síti. Mám doma několik zařízení připojených k Wi-Fi a všiml jsem si, že při hraní her nebo sledování videí často dochází k výpadkům a zpožděním. Zkoušel jsem restartovat router a měnit umístění zařízení, ale zdá se, že to moc nepomáhá. Přemýšlím, jestli by pomohlo přepnout na kabelové připojení místo bezdrátového, ale nejsem si jistý, jestli to bude mít významný dopad na rychlost a stabilitu. Také nevím, jestli je důležité aktualizovat firmware routeru nebo nějak optimalizovat nastavení sítě. Mám také podezření, že některé starší zařízení by mohly způsobovat problém s latencí, ale nevím, jak to ověřit nebo co s tím dělat. Opravdu bych ocenil jakékoli tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci vyřešit tento problém a užít si plynulejší internetové připojení. Jaké jsou nejlepší postupy pro snížení latence v domácí síti? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil příčiny tohoto zpoždění a jak je mohu odstranit?

156 slov
1.6 minut čtení
16. 2. 2024
Pavla Dobiášová

Zkus pár věcí, co by mohly pomoct. První je přepnout na kabelové připojení, to většinou zlepší stabilitu a sníží latenci. Wi-Fi je fajn, ale když máš víc zařízení, může to být problém. Dále se podívej, jestli nemáš moc zařízení najednou online – třeba starý telefon nebo tablet může taky dělat neplechu. Zkus aktualizovat firmware routeru, občas to pomůže s výkonem. Zkontroluj i nastavení QoS (Quality of Service), pokud to tvůj router podporuje, aby se priorizoval provoz pro hry nebo videa. No a poslední věc, zkus si udělat rychlý test pingování k různým serverům – zjistíš, kde je problém s latencí. Tímhle bys mohl dosáhnout lepšího zážitku na netu.

108 slov
1.1 minut čtení
18. 1. 2022
Richard Musil

Zkus pár věcí, co by ti mohly pomoct. První věc, co doporučuju, je přepnout na kabelový připojení, pokud to jde. Kabely jako Ethernet jsou většinou stabilnější a mají menší latenci než Wi-Fi, takže to může určitě pomoct.

Další věc, zkontroluj, jestli máš aktuální firmware routeru. Starý firmware může mít různý bugy a může ti to zpomalovat síť. Zkus taky optimalizovat nastavení routeru - třeba změnit kanál Wi-Fi, aby ses vyhnul rušení od sousedních sítí, nebo zapnout QoS (Quality of Service), což může pomoct prioritizovat herní traffic.

Jestli máš v síti starší zařízení, tak je možný, že ty dělají problémy. Zkus je odpojit a testnout latenci bez nich. Můžeš také zkontrolovat, kolik zařízení je připojených a jestli na nich neběží nějaký náročný aplikace.

Také se podívej na umístění routeru - měl by být co nejvíc uprostřed domu a ne schovanej za nábytkem nebo blízko jiných elektronických zařízení. Taky by bylo dobrý udělat speed test v různých časech a zjistit, jestli to není problém s poskytovatelem internetu. Pokud nic z toho nepomůže, možná bude potřeba zvážit upgrade routeru na lepší model.

177 slov
1.8 minut čtení
1. 5. 2021
Karel Žák
Serverovny.cz/Články/Správa sítí
Jak se vypořádat s častými problémy s latencí v nadcházejících sítích?Průvodce diagnostikou a řešením problémů se zpožděním v síťových připojeních pro efektivní správu moderních sítí.
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky