Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mám časté výpadky a vysokou latenci při hraní her?

Co dělat, když mám časté výpadky a vysokou latenci při hraní her?

Hraní her je pro mě velká vášeň, ale poslední dobou se potýkám s opravdu nepříjemným problémem. Mám časté výpadky a vysokou latenci, což mi kazí zážitek a já už nevím, co s tím. Zkoušel jsem restartovat router, připojení k internetu mám docela rychlé, ale i tak jsem ve hrách neustále lagovaný a často mě to vyhodí ze serveru. Moje připojení je sice stabilní, podle speedtestu mám slušné hodnoty, ale jakmile začnu hrát, situace se radikálně změní. Zajímalo by mě hlavně, co bych mohl udělat pro to, aby se to zlepšilo. Je nějaká speciální konfigurace, kterou bych měl mít na routeru? Možná nějaké nastavení v systému nebo ve hrách? Slyšel jsem něco o QoS (Quality of Service), ale nevím, jestli to opravdu pomůže. A co třeba kabelové versus bezdrátové připojení? Mám doma Wi-Fi a někdy mi přijde, že kabelové připojení by mohlo být lepší, ale zase nemám možnost vytáhnout kabel do každé místnosti. Někdo mi říkal o tom, že vzdálenost od serveru může také hrát roli, takže jestli hrajete online hry na serverech v zahraničí, může to mít vliv na latenci. Jak zjistit, jak daleko jsou servery a jestli to za něco stojí? Jestli je potřeba měnit poskytovatele internetu nebo přejít na jiný tarif? Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste to vyřešili? Rád bych věděl, co všechno by mohlo ovlivnit moji situaci a jaké kroky podniknout. Díky moc za jakoukoli pomoc alebo rady!

232 slov
2.3 minut čtení
23. 11. 2020
Bohumil Janoušek

Když se ti laguje a máš výpadky, první věc, co můžeš zkusit, je přepnout na kabelové připojení. Bezdrátovka je fajn, ale kabel většinou poskytne stabilnější signál a nižší latenci. Pokud ho nemáš v každé místnosti, zvaž nějaké powerline adaptéry nebo Wi-Fi rozšiřovače, co ti signál posílí.

Další věc je nastavení QoS na routeru. Mělo by to pomoct prioritizovat herní provoz před ostatním, což může zlepšit latenci. Také se podívej na pozadí – jestli ti něco nečerpá šířku pásma, jako stahování nebo streamování.

Pokud máš možnost, zkontroluj vzdálenost serverů, na kterých hraješ. Čím blíž jsi k serveru, tím lepší latence obvykle míváš. Některé hry ti ukážou ping přímo ve hře, tak se na to mrkni.

A pokud to nepomůže, možná by stálo za to prozkoumat jiného poskytovatele internetu nebo lepší tarif. Občas i změna DNS serverů může udělat nějaký pokrok. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
14. 8. 2023
Karel Chalupa

S častými výpadky a vysokou latencí to může být fakt na pěst. Zkus pár věcí. První, co bys mohl udělat, je přepnout se na kabelové připojení, pokud to jde. Wi-Fi je fajn, ale signál může být nestabilní kvůli rušení nebo vzdálenosti od routeru. Kabel je prostě spolehlivější.
Pak se podívej na nastavení routeru. QoS (Quality of Service) je super funkce, která ti může pomoct prioritizovat herní provoz, takže hry dostanou víc šířky pásma než třeba streamování videa.
Také zkontroluj, jestli máš aktualizovaný firmware routeru a případně ho restartuj, to občas pomůže.
Pokud hraješ na serverech daleko od tebe, latence bude vyšší. Zkus najít servery blíž k tobě, pokud je to možné.
A nakonec, pokud ti nic z toho nepomůže, zvaž kontaktovat poskytovatele internetu nebo se podívat na jiné tarify. Možná mají lepší plány nebo možnosti. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2024
Romana Šťastná
Serverovny.cz/Články/Správa sítí
Jak se vypořádat s častými problémy s latencí v nadcházejících sítích?Průvodce diagnostikou a řešením problémů se zpožděním v síťových připojeních pro efektivní správu moderních sítí.
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky