Serverovny.cz/Fórum/Kdy je lepší použít Docker Swarm místo Kubernetes?

Kdy je lepší použít Docker Swarm místo Kubernetes?

Zajímalo by mě, kdy se vlastně rozhodnout pro Docker Swarm, když je to takové téma v poslední době. Vím, že Kubernetes je hodně populární a má spoustu funkcí, ale přesto mi přijde, že Swarm má svoje výhody. Hlavně se mi zdá, že je to jednodušší pro menší projekty nebo pro někoho, kdo teprve začíná s kontejnery a orchestrací. Jaký máte názor na použití Docker Swarm v porovnání s Kubernetes? Je to dobrá volba pro malé týmy nebo startupy? Co třeba výkon nebo škálovatelnost? Je opravdu Swarm tak snadný na použití, jak se říká, nebo se k tomu pojí nějaké nevýhody? Přemýšlím také o tom, jak to funguje s integrací do CI/CD pipeline. Mám pocit, že by mi pomohlo mít lepší představu o tom, co se hodí do jakých situací. Může někdo sdílet osobní zkušenosti nebo tipy, kdy je lepší zvolit Swarm a kdy už je lepší jít do Kubernetes? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají s oběma nástroji zkušenosti.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2024
Václav Matoušek

Když to vezmu kolem a kolem, Docker Swarm je opravdu super volba pro menší projekty nebo když začínáš s kontejnery. Je to prostě jednodušší na nastavení a použití než Kubernetes. Pokud máš malý tým nebo startup, Swarm ti ušetří spoustu nervů - rychle nasadíš aplikace a nepotřebuješ se tolik zabývat složitými konfiguracemi. Perfektní na prototypy nebo projekty s nižšími nároky na škálování.

Kubernetes je samozřejmě mocnější a má víc funkcí, ale ty si ty funkce většinou ani nevšimneš, pokud děláš něco menšího. Když už ale začneš potřebovat víc škálovatelnost a robustnost, tak se do toho K8s vyplatí ponořit.

Z mé zkušenosti Swarm funguje fajn v CI/CD pipeline, je jednoduché to naskriptovat a integrovat do různých nástrojů. Ale jakmile začneš mít víc služeb a komplexní architekturu, tak ti Swarm může začít vadit.

Takže pokud plánuješ něco malého nebo teprve experimentuješ, jdi do Swarmu. Když už máš jasnou vizi a potřebuješ větší flexibilitu, tak přejdi na Kubernetes. Každopádně, nezapomeň se podívat na oba nástroje a vyzkoušet si je.

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Malečková

Když to vezmu kolem a kolem, Docker Swarm je super volba, pokud jsi začátečník nebo máš menší projekt. Je to fakt jednodušší na nastavení a správu než Kubernetes. Pokud nepotřebuješ složitý škálování a jsi v prostředí, kde se sprintuje, tak Swarm ti ušetří spoustu času. K tomu má skvělou integraci s Dockerem, takže pokud už používáš kontejnery, je to přirozená volba.

Na druhou stranu, Kubernetes má víc funkcí pro velké aplikace a komplexní architektury. Ale to už může být pro malý tým trochu overkill. Co se týče výkonu, Swarm zvládá základní věci dobře, ale když už mluvíme o velkých nasazeních nebo vysoké dostupnosti, tam už se vyplatí investice do Kubernetu.

Pokud plánuješ CI/CD pipeline, Swarm to podporuje taky, ale nemusíš mít takovou flexibilitu jako v K8s. V podstatě – pro startupy a malé týmy bych šel do Swarmu, pokud nechceš ztrácet čas učením se nástrojům a chceš rychlé výsledky. Jakmile se rozrosteš a začneš potřebovat složitější věci, pak si můžeš přejít na Kubernetes. Z vlastních zkušeností můžu říct, že Swarm je fakt pohodlný pro rychlé prototypování.

174 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Romana Jirková
Serverovny.cz/Články/Docker a kontejnery
Kdy zvolit Docker Swarm versus Kubernetes?Podrobný článek o porovnání Docker Swarm a Kubernetes, včetně situací, kdy zvolit jednu nebo druhou technologii pro orchestraci kontejnerů.
1000 slov
10 minut čtení
14. 12. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky