Serverovny.cz/Fórum/Jak vybrat mezi Visual Studio Code a IntelliJ pro serverový vývoj?

Jak vybrat mezi Visual Studio Code a IntelliJ pro serverový vývoj?

Přemýšlím, že bych se pustil do vývoje na serveru a teď řeším, jaký editor nebo IDE si vybrat. Mám na výběr mezi Visual Studio Code a IntelliJ IDEA, ale nejsem si úplně jistý, co je lepší volba pro moje potřeby. Visual Studio Code se mi zdá jako dobrý nástroj, hlavně kvůli jeho flexibilitě a spoustě rozšíření. Zároveň jsem slyšel, že je lehký a rychlý, což je pro mě důležité, když pracuji na projektech, které potřebují hodně zdrojů. Na druhou stranu IntelliJ má reputaci jako silné IDE pro Javu a další jazyky, ale vypadá to, že je trochu těžší a možná i dražší. Vím, že oba nástroje mají své výhody a nevýhody, ale co se týká konkrétně serverového vývoje? Myslíte si, že některý z nich má nějaké speciální funkce nebo pluginy, které by mi mohly výrazně usnadnit práci? Jak je to s integrací verzovacích systémů a nástrojů pro správu závislostí? Jaké jsou vaše zkušenosti s oběma nástroji v kontextu serverových aplikací? Odpovězte mi prosím z pohledu někoho, kdo už má zkušenosti s jedním nebo oběma editory. Děkuju!

176 slov
1.8 minut čtení
7. 1. 2024
Bedřich Smola

Když to vezmu z vlastní zkušenosti, tak Visual Studio Code je super pro serverový vývoj, hlavně díky těm rozšířením a lehkosti. Můžeš si tam přidat cokoliv, co potřebuješ - od debuggování po kontrolu verzí. Je fakt rychlý a dobře se s ním pracuje i na menších mašinkách. Pokud děláš spíš s JavaScriptem nebo Node.js, tak je to ideální volba.

IntelliJ je sice trošku těžší a víc náročný na výkon, ale zase má skvělou podporu pro Javu a další jazyky. Když děláš s Javou, tak ti IntelliJ dost usnadní práci s Mavenem nebo Gradlem, což může být dost výhoda. Navíc ty integrované nástroje na refaktoring a navigaci v kódu jsou fakt parádní.

Co se týče verzovacích systémů, oba to zvládají v pohodě. VS Code má pluginy pro Git, které jsou celkem intuitivní, zatímco IntelliJ to má přímo zabudovaný a funguje to hladce.

Takže pokud jsi spíš do Javascriptu a chceš být flexibilní, jdi do VS Code. Ale jestli plánuješ hodně Java serverový aplikace, tak IntelliJ bude lepší volba. Záleží prostě na tom, co plánuješ vyvíjet.

171 slov
1.7 minut čtení
7. 9. 2024
Vojtěch Marek

Oba nástroje mají svoje klady a zápory, ale pro serverový vývoj bych spíš šel do Visual Studio Code, pokud ti jde o lehkost a rychlost. Má obrovskou knihovnu rozšíření, což ti umožní přizpůsobit si prostředí podle toho, co přesně potřebuješ. Navíc je skvělý na práci s JavaScriptem a Node.js, což je dneska hodně populární.

IntelliJ je silné IDE, zejména pro Javu a Kotlin, ale fakt může být dost těžkopádný, hlavně na starších strojích. Je pravda, že má super funkce pro refactoring a analýzu kódu, ale pokud se ti líbí mít věci rychlejší a jednodušší, VS Code je lepší volba. Co se týče verzovacích systémů jako Git nebo správy závislostí pomocí npm/pip atd., oba to umí dobře, ale VS Code má takové jednoduché rozhraní a integraci přímo v editoru.

Zkušenosti lidí se hodně liší, někomu vyhovuje IntelliJ kvůli jeho robustnosti, jiní preferují lehkost VS Code. Osobně si myslím, že když začínáš, VS Code ti dá víc flexibility na experimentování bez zbytečných komplikací.

160 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2024
Alena Holušová
Serverovny.cz/Články/Editory a IDE
Jak vybrat správné IDE pro vývoj serverových aplikací?Tipy a doporučení pro výběr ideálního prostředí pro váš projekt serverových aplikací.
1000 slov
10 minut čtení
14. 1. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky