Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi VS Code a Rider pro programování na serveru?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi VS Code a Rider pro programování na serveru?

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi Visual Studio Code a JetBrains Rider, když se jedná o programování na serveru. Vím, že VS Code je velice populární a má spoustu rozšíření, ale slyšel jsem, že Rider má silnou podporu pro .NET a další technologie. Jak se tohle všechno promítá do každodenní práce vývojářů? Kdy je lepší zvolit VS Code a kdy byste šli raději do Rideru? Je Rider opravdu tak mocný nástroj pro serverové aplikace, nebo se dá všechno zvládnout i v VS Code? A co podpora různých jazyků a frameworků? Slyšel jsem, že oba editory mají své klady a zápory, ale jak konkrétně se to odráží na výkonu při vývoji serverových aplikací? Taky mě zajímá, jak je to s uživatelským rozhraním – je něco, co by mohlo ovlivnit rozhodování při volbě mezi těmito dvěma? Budu rád za vaše zkušenosti a názory!

143 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Petra Vlčková

Tak já bych to shrnul takhle. VS Code je super lehkej editor, co má obrovskou knihovnu rozšíření. Vlastně si tam můžeš nainstalovat, co chceš – od podpory různých jazyků po frameworky. Ale občas to může být chaotický, když chceš mít všechno nastavený a fungující. Na serverový aplikace je fajn, ale někdy se můžeš dostat do situace, kdy ti něco nefunguje, protože ti chybí to nebo ono rozšíření.

Na druhou stranu Rider je z mé zkušenosti daleko silnější, pokud jde o .NET a C#. Má skvělý debugging, automatické doplňování kódu a fakt šikovný refaktoring. Může to být pro někoho drahý (jsou tam roční licence), ale pokud děláš seriózní serverový aplikace, tak ty funkce fakt oceníš. Je prostě víc "out of the box" – na začátku máš všechno nastavený a nemusíš se bát, že by ti něco chybělo.

Co se týče uživatelskýho rozhraní, tak Rider je takovej "plnější" s víc možnostmi v nabídce, ale pro někoho může být i trochu přeplácaný. VS Code je minimalističtější a rychlejší na start, takže se v něm dobře pracuje na menších projektech.

Pokud jsi hodně do .NET nebo C#, tak jdi do Rideru. Ale pokud potřebuješ něco lehčího a flexiblinějšího, možná stačí VS Code. Oba nástroje mají svoje silný a slabý stránky, takže záleží na tom, co přesně potřebuješ.

211 slov
2.1 minut čtení
11. 12. 2024
Martina Koubová

Takže, pokud jde o VS Code a Rider, tak to je trochu o preferencích a potřebách. VS Code je super lehkej a má hromadu rozšíření, což ti umožní přizpůsobit si ho podle toho, co potřebuješ. Je ideální na rychlý projekty nebo když potřebuješ něco rychle napsat a spustit. Ale můžeš mít někdy problém s konfigurací a integrací různých frameworků, zejména pokud jde o .NET.

Na druhou stranu, Rider je fakt silnej na .NET vývoj. Má skvělou integraci s ASP.NET, takže když děláš serverový aplikace, tak ti to šetří čas. Nabízí pokročilý refaktoring, analyzování kódu a debugging, což může být v rušném vývoji fakt užitečný. V tomhle ohledu ti může hodně usnadnit práci.

Pokud jsi spíš na webovky nebo mikroservisy s různýma jazykama, tak možná bude lepší zvolit VS Code. Ale pokud děláš víc s .NET a chceš mít všechno pohromadě, Rider bude rozhodně lepší volba.

Co se týče UX, tak Rider má dost moderní rozhraní, ale pro někoho může být trochu "těžší" než jednoduchost VS Code. Jestli jsi zvyklý na komplexnější IDE, tak ti to asi nebude vadit.

Takže shrnuto: pro rychlost a flexibilitu VS Code, pro robustnost a silnou podporu .NET Rider. S tím se dá hezky pracovat.

196 slov
2 minut čtení
27. 10. 2024
Michaela Pospíšilová
Serverovny.cz/Články/Editory a IDE
Srovnání nejpopulárnějších editorů pro serverový vývoj: Visual Studio Code vs. JetBrains RiderPodívejte se na srovnání dvou nejpopulárnějších editorů pro serverový vývoj, Visual Studio Code a JetBrains Rider, a zjistěte, který je pro vás ten pr...
1000 slov
10 minut čtení
13. 4. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky