Jaké metriky sledovat při monitorování serveru?
Uvažuju o tom, jaké metriky bych měl mít na paměti při monitorování serveru. Mám nějaké základní znalosti, ale rád bych se ujistil, že mám přehled o všem důležitém. Napadá mě, že určitě by mě zajímala CPU zátěž, protože chci vědět, jestli můj server zvládá zátěž, nebo jestli je na pokraji svých sil. Pak je tu paměť, to je asi taky důležité, protože pokud dojde k zaplnění RAM, může to způsobit problémy s výkonem. Také jsem slyšel něco o diskovém prostoru a I/O operacích – to musí být také klíčové pro správné fungování serveru. Co třeba síťová propustnost? Jak to ovlivňuje celkový výkon a co bych měl sledovat, abych mohl identifikovat případná zúžení? Předpokládám, že i latence a doba odezvy by mohly hrát roli v tom, jak uživatelé vnímají rychlost mého serveru. Jaké další metriky byste doporučili sledovat? A co monitoring uptime? Je to opravdu tak důležité? Rád bych se dozvěděl o postupech a nástrojích, které mi pomohou všechny tyto metriky efektivně monitorovat. Jaké zkušenosti máte vy? Co jste se naučili při sledování výkonu vašich serverů? Jaké metody používáte a jak často kontrolujete tyto hodnoty? Díky za každou radu!