Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se mi na serveru objeví varování o nedostatečné paměti?

Co dělat, když se mi na serveru objeví varování o nedostatečné paměti?

Mám takový problém, na serveru mi začalo vyskakovat varování o nedostatečné paměti. Vůbec nevím, co s tím mám teď dělat. Server jsem si pořídil před pár měsíci a zpočátku běžel bez problémů, ale teď se to nějak zhoršilo. Mám tam rozjetou aplikaci, která uživatelům poskytuje nějaké služby, ale teď se zdá, že to nezvládá. První zprávy o nedostatku paměti se objevují občas při větším zatížení, ale teď už to začíná být častěji, i když na serveru není tolik uživatelů. Zkouším restartovat server, ale to moc nepomáhá. Myslím, že mám nastaveno autoškálování, ale nevím, jestli to funguje jak má. Co byste poradili? Mám zkusit zvýšit paměť RAM nebo je lepší podívat se na optimalizaci aplikace? Můžou za to pluginy nebo nějaké skripty, co běží na pozadí? Jak zjistit, co konkrétně zabírá tu paměť? Nechci hned investovat do nového hardwaru nebo virtuálního serveru, takže by bylo fajn najít nějaké řešení bez velkých nákladů. Prosím o rady a tipy, jak tohle vyřešit. Děkuju!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2023
Natálie Němcová

Zní to, jako bys měl problém s pamětí, což může být dost naštvávající. Nejprve bych zkusil zjistit, co konkrétně ti tu paměť žere. Můžeš použít nástroje jako htop nebo top, pokud máš přístup k terminálu. Tím zjistíš, který procesy jsou nejnáročnější. Pak se podívej na aplikaci – můžeš mít nějaký plugin nebo skript, co vytěžuje víc než by měl. Zkus je dočasně vypnout a uvidíš, jestli se situace zlepší.

Pokud máš autoškálování, ověř si, jestli funguje správně a jestli ti server navyšuje zdroje podle potřeby. Někdy to může být nastavený špatně, takže se na to mrkni.

Zvýšení RAM by mohlo pomoct, ale nejdřív bych se pokusil o optimalizaci aplikace a vyřešení případných úzkých míst v kódu. To většinou bývá levnější cesta a může to rovnou vyřešit i problém s výkonem.

Snaž se taky sledovat logy serveru, tam často najdeš stopy toho, co se děje. Když nic jiného nepomůže, pak uvažuj o upgrade paměti. Ale začít bych určitě od optimalizace.

158 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Rozsypal

Když ti začíná server hlásit nedostatek paměti, tak prvně zkus zjistit, co tu paměť zabírá. Můžeš použít nástroje jako top nebo htop, co ti ukážou běžící procesy a kolik paměti využívají. Taky se podívej na logy aplikace, třeba tam najdeš něco podezřelého. Pokud používáš pluginy, tak některý z nich můžou být fakt žravé. Zkus je postupně vypínat a sledovat, jestli se to zlepší.

Optimalizace kódu může taky dost pomoct, třeba udělat lepší cachování nebo omezit počet dotazů do databáze. Co se týče autoškálování, zkontroluj, jestli je to správně nastavený a jestli vůbec funguje.

Pokud nic z toho nepomůže a paměť je pořád na limitu, tak možná bude rozumný přidat RAM. Ale raději nejdřív zjisti, jestli je problém fakt v tom a ne v něčem jiným. Takže to chce trošku detektivní práce než začít investovat.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Blažek
Serverovny.cz/Články/Monitorování výkonu
Jak reagovat na alarmy z monitorovacích nástrojů?Praktický průvodce pro efektivní reakci na alarmy a upozornění z monitorovacích systémů, který vám pomůže chránit vaši serverovnu.
1000 slov
10 minut čtení
5. 3. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky