Serverovny.cz/Fórum/Zlepšení rychlosti internetového připojení v kanceláři

Zlepšení rychlosti internetového připojení v kanceláři

Naše kancelář se poslední dobou potýká s opravdu špatnou rychlostí internetového připojení a já bych rád věděl, co s tím můžeme udělat. Hlavně když je nás tady pár lidí, kteří potřebujeme být online, a občas se to stává dost frustrující, když se internet zpomalí nebo prostě vypadne. Zkoušel jsem už pár základních věcí, jako je restartování routeru a kontrola kabelů, ale moc to nepomohlo. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké další tipy nebo triky, které by mohly zefektivnit naše připojení. Možná něco ohledně nastavení routeru? Nebo jaké zařízení by bylo ideální pro zajištění lepšího signálu? A co třeba umístění routeru - má to nějaký vliv na rychlost? Slyšel jsem něco o tom, že starší routery nemusí zvládat vyšší rychlosti, takže bych se chtěl zeptat, jak poznat, jestli už potřebujeme nový. Je dobré mít nějakou zálohu připojení nebo se spolehnout jen na jedno? Co byste doporučili ohledně poskytovatele internetu? Měli bychom zkusit změnit tarify nebo může být problém spíš na jejich straně? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s podobnými situacemi. Jaké máte tipy na zlepšení rychlosti internetu v kanceláři?

180 slov
1.8 minut čtení
14. 12. 2023
Marie Kyselová

Zdravím, no tak to je dost nepříjemné. Jestli jsi už zkusil restartovat router a kontrolovat kabely, tak bych se hodně zaměřil na umístění routeru. Zkus ho dát na místo, kde je co nejvíc prostoru, ne za nějaké skříně nebo do rohu místnosti. Zdi a další překážky můžou hodně snižovat signál.

Jestli máte starší router, tak by stálo za to pořídit nový, hlavně pokud nemá podporu pro novější standardy jako 802.11ac nebo 802.11ax. Ty jsou mnohem rychlejší a zvládnou víc zařízení najednou bez problémů.

Záloha připojení je fajn nápad, možná si sežeňte nějaký mobilní hotspot pro případ výpadku.

Pokud máte pocit, že problémy přetrvávají, tak asi stojí za to zkontrolovat tarify u poskytovatele internetu, jestli nemáte nějak starý plán nebo nízkou rychlost. Někdy to může být i na jejich straně, takže je dobré se s nimi spojit a zjistit, jestli není nějaký problém s linkou či vysoké zatížení v oblasti.

Tak snad to pomůže!

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Michaela Žáková

Když to tak čtu, tak je spousta věcí, co můžete zkusit. První věc, co by mě napadla, je umístění routeru. Zkuste ho dát na místo, kde není moc překážek - stěny a nábytek můžou dost zhoršit signál. Pokud máte možnost, dejte ho někam výš, třeba na polici. Pak je dobrý zkontrolovat, jestli router nemá zastaralý firmware - aktualizace občas pomohou s výkonem.

Taky se podívejte na kanály Wi-Fi. Když máte moc sítí okolo, může se to rušit. Zkuste změnit kanál v nastavení routeru na méně vytížený. A pokud máte starší router, tak možná uvažujte o novém, co podporuje novější standardy jako Wi-Fi 5 nebo 6, to může fakt udělat rozdíl.

Co se týče poskytovatele internetu - zjistěte si, jaké máte reálné rychlosti pomocí speedtestu. Když vám slibují víc než dostáváte, zkuste je kontaktovat. U tarifů si dejte pozor na limity a rychlost při sdílení.

Ohledně zálohy připojení - pokud je to fakt důležité, tak další připojení (třeba mobilní) může být dobrá pojistka. Ale většinou stačí pár úprav a internet se zlepší.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Věra Řezníková
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Optimalizace šířky pásma pro podnikové sítě: Praktické rady a technikyObjevte osvědčené praktiky pro efektivní využití šířky pásma a minimalizaci latence v podnikových systémech. Naučte se, jak optimalizace šířky pásma z...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky