Jaké jsou nejlepší nastavení routeru pro optimalizaci šířky pásma?
Před nějakou dobou jsem si pořídil nový router, protože jsem měl problémy s připojením a častými výpadky. Všiml jsem si, že na internetu je spousta článků o tom, jak optimalizovat šířku pásma, ale já bych rád konkrétní tipy a doporučení přímo pro moje nastavení. Jaké parametry mám sledovat, co všechno mohu upravit, abych maximalizoval výkon své domácí sítě? Mám například zapnutý QoS, ale nejsem si jistý, jestli je to správně nastavené, nebo jak to nejlépe nakonfigurovat. Je taky důležité udržovat firmware aktuální, slyšel jsem, že to může mít velký vliv na rychlost a stabilitu. Jak často bych měl provádět aktualizace? Co třeba kanály – mají nějaký vliv na rychlost a výkon? Měl bych se zaměřit na 2.4GHz nebo 5GHz pásmo? A co zabezpečení? Mám strach z neautorizovaného přístupu k mojí síti, takže co byste doporučili ohledně šifrování a dalších bezpečnostních opatření? Pokud máte nějaké osvědčené postupy nebo tipy, jak lépe využít svůj router k optimalizaci šířky pásma a celkově zlepšit kvalitu připojení, budu vám vděčný za každý podnět. Děkuji!