Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi WPA a WPA2 pro zabezpečení bezdrátových sítí?

Jaký je rozdíl mezi WPA a WPA2 pro zabezpečení bezdrátových sítí?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně zabezpečení bezdrátových sítí. Slyšel jsem o různých protokolech jako WPA a WPA2, ale nejsem si úplně jistý, jaký je mezi nimi rozdíl a co to vlastně znamená pro bezpečnost mé sítě. Vím, že WPA je starší a že WPA2 by měl být lepší, ale co přesně to obnáší? Je WPA2 opravdu tak mnohem bezpečnější než WPA? Mám doma starší router, který podporuje jen WPA – měl bych uvažovat o jeho výměně za nový, který zvládne WPA2? Nebo se dá s tím starým nějak pracovat, aby byl alespoň trošku bezpečnější? Slyšel jsem také něco o šifrování a autentizaci, ale nejsem si jistý, jak to spolu všechno souvisí. Když už mluvíme o zajištění sítě, co všechno bych měl ještě zvážit kromě těchto protokolů? Jaké možné hrozby by mě mohly potkat, pokud bych zůstal jen u WPA? Děkuji předem za jakékoliv názory či rady!

147 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Bohumil Dvořáček

WPA a WPA2 jsou dva různé protokoly pro zabezpečení Wi-Fi sítí. Hlavní rozdíl je v tom, že WPA2 používá silnější šifrování – konkrétně AES, zatímco WPA využívá slabší TKIP. To znamená, že WPA2 je mnohem bezpečnější a odolnější vůči útokům, které by mohly ohrozit tvou síť. Pokud máš starý router, který podporuje jen WPA, můžeš mít problém s bezpečností, protože WPA už není považováno za dostatečné v dnešní době. Doporučuji uvažovat o novém routeru s podporou WPA2 (nebo lepšího WPA3), aby ses vyhnul možným hrozbám jako je odposlech nebo útoky typu "man-in-the-middle". Co se týče toho starého routeru, nějaké základní úpravy jako změna hesla a skrytí SSID ti můžou trochu pomoct, ale celkově je to jen krátkodobé řešení. Zvaž i další možnosti zabezpečení jako zapnutí firewallu na routeru nebo použití VPN pro zvýšení ochrany.

134 slov
1.3 minut čtení
10. 10. 2024
Zdeněk Vojtěch

No, rozdíl mezi WPA a WPA2 je v podstatě ve šifrování a zabezpečení. WPA používá TKIP, což je starší a už ne tak bezpečný algoritmus. Na druhou stranu, WPA2 používá AES, což je mnohem lepší a silnější šifrování. Pokud máš doma router, co zvládne jen WPA, tak si to musíš zvážit. Starší zařízení jsou víc zranitelná, takže pokud ti na bezpečnosti záleží, vyměnit ho za něco novějšího, co podporuje WPA2, by bylo rozumné. Když zůstaneš u WPA, můžeš být víc vystaven různým útokům jako odposlech nebo cracknutí hesla. Určitě bys měl mít silné heslo a možná povolit i MAC filtraci, ale stejně je to slabší než mít WPA2. Zabezpečení sítě není jen o těchto protokolech, ale i o pravidelných aktualizacích firmwaru a nastavení routeru. Takže celkově je lepší jít do novějšího zařízení, pokud to jde.

135 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Nikola Kolářová
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Zabezpečení bezdrátových sítí: Co potřebujete vědětDetailní průvodce zabezpečením Wi-Fi sítí, zahrnující šifrování, ověřování uživatelů a tipy pro zabezpečení vaší domácí a firemní sítě.
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky