Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi na serveru padá síťový provoz?

Co dělat, když mi na serveru padá síťový provoz?

Mám takový problém, který mě dost trápí. Na našem serveru pravidelně padá síťový provoz a já si nevím rady, co s tím dělat. Včera to bylo obzvlášť špatné, připojení se neustále přerušovalo a uživatelé byli naštvaní, protože nemohli fungovat normálně. Zjistil jsem, že to není poprvé, co se to stalo. Snažil jsem se zkontrolovat různé věci, jako jsou kabely, routery a switche, ale všechno vypadá v pořádku. Nevíte někdo, co by mohlo být příčinou? Může to být něco se serverem samotným nebo spíš problém na straně poskytovatele internetu? Četl jsem něco o latenci a packet loss, ale vůbec to nechápu. Je možné, že by šlo o nějaký útok na server? Jak si mám ověřit, co přesně se děje? Vždycky, když se problém objeví, tak to trvá několik hodin, než se to samo opraví. Mám zkusit restartovat server nebo síťové zařízení? Můžete mi prosím doporučit nějaké nástroje nebo software pro monitorování síťového provozu? Co byste dělali vy na mém místě? Díky za každou radu!

163 slov
1.6 minut čtení
21. 7. 2022
Kateřina Tichá

Mám podobnou zkušenost. Občas se stane, že server prostě spadne a připojení je k ničemu. Zkontroluj, jestli nemáš přetížený server, třeba procesy žerou moc RAM nebo CPU. Můžeš zkusit nějaké nástroje jako Wireshark na sledování paketů nebo třeba Nagios pro monitoring serveru. Občas je problém i s DNS, tak to taky zkus ověřit. Může to být útok typu DDoS, takže si dej pozor na netové provozy a logy. Restartování může pomoct, ale asi by bylo lepší zjistit příčinu. Jinak se zkus podívat na nastavení routerů a switchů, někdy to dělá i špatná konfigurace nebo firmware. Pokud nic nepomůže, zkus kontaktovat poskytovatele, jestli nemají problémy na lince.

106 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Milena Malíková

Myslím, že bys měl zkusit několik věcí. První je monitorování síťového provozu, můžeš použít něco jako Wireshark nebo PRTG. To ti pomůže zjistit, jestli nemáš nějaký neobvyklý traffic, co by mohl znamenat útok nebo problém s latencí. Pokud máš přístup k routeru, podívej se i na logy – může tam být něco podezřelého.

Zkus taky pingovat server z různých míst a sleduj packet loss. Jestli se to děje v určitých časech, mohlo by to být něco s poskytovatelem internetu. Můžeš jim zavolat a zeptat se, jestli nemají nějaké výpadky.

A co se týče restartování, někdy to může pomoct, ale nespoléhej na to jako na dlouhodobé řešení. Hlavně to chce zjistit, kde je problém, než začneš s restartováním. Třeba i firewall může bránit normálnímu provozu. Držím palce.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Soňa Vyskočilová
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Monitorování a správa síťového provozu: Klíč k optimalizaci výkonuObjevte, jak efektivní sledování a analýza síťového provozu může zlepšit výkon vaší sítě. Nástroje a metody pro úspěšné řízení síťového provozu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky