Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje jsou nejlepší pro Infrastructure as Code?

Jaké nástroje jsou nejlepší pro Infrastructure as Code?

Když se zamyslím nad tím, jakým způsobem efektivně spravovat a nasazovat naši serverovou infrastrukturu, neustále se mi v hlavě honí otázka ohledně nástrojů pro Infrastructure as Code. Je jasné, že tradiční metody správy serverů už dnes nestačí a že je potřeba přejít na něco modernějšího a automatizovanějšího. No a právě proto by mě zajímalo, jaké konkrétní nástroje jsou v této oblasti považovány za ty nejlepší. Mám na mysli různé možnosti, jako je Terraform nebo Ansible, ale co třeba Puppet nebo Chef? Je lepší používat jeden nástroj na vše, nebo je dobré mít víc různých nástrojů na specifické úkoly? Jaký je rozdíl mezi nimi a co vlastně každý z těchto nástrojů nabízí? Vím, že každému vyhovuje něco jiného, ale jaké jsou vaše zkušenosti? Co se osvědčilo vám při budování a správě infrastruktury pomocí kódu? A co třeba integrace s cloudovými platformami jako AWS nebo Azure? Zde bych rád slyšel vaše názory a tipy. Každý příspěvek může přinést nové pohledy na to, jak nejlépe využít tyto technologie. Zajímá mě také, jestli existují nějaké nové trendy nebo nástroje, které by se daly zvážit. Takže prosím, podělte se o své názory a doporučení!

189 slov
1.9 minut čtení
21. 10. 2024
Jindřich Procházka

Když to vezmu kolem a kolem, tak nejlepší nástroje pro Infrastructure as Code (IaC) jsou rozhodně Terraform a Ansible. Terraform je super na provisioning a vytváření infrastruktury, fakt si s ním člověk užije práci s cloudovými platformami jako AWS nebo Azure. Je to jako kouzlo, když vidíš, jak ti to udělá celou tu infrastrukturu podle plánu. Ansible je zase skvělý na konfiguraci a deployment. Je jednoduchý na učení a má příjemnou syntaxi, takže se to rychle chytá.

Pak tu máme Puppet a Chef, ty jsou trochu starší a víc zaměřený na konfiguraci serverů. Já osobně preferuju Ansible, protože tam není agent a prostě se připojíš na servery přes SSH. Ale Puppet a Chef mají taky své místo, zvlášť když máš složitější prostředí.

Co se týče toho, jestli používat jeden nástroj nebo víc, tak podle mě záleží na projektu. Můžeš klidně zkombinovat Terraform pro provisioning a Ansible pro konfiguraci. To funguje velmi dobře.

Jako novinku bych zmínil Pulumi, to je dost cool věc poslední doby. Umožňuje ti psát infrastrukturu v běžných programovacích jazycích jako Python nebo JavaScript, což může být pro někoho atraktivní.

Na závěr - každý projekt je jiný, tak zkusit různé nástroje a najít ten, co ti nejvíc sedne. Hodně štěstí s IaC!

200 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Štěpán

No, tak tohle je dost zajímavý téma. Já osobně používám hlavně Terraform na provisioning infrastruktury, protože je fakt super pro práci s různými cloudama jako AWS nebo Azure. Pak mám Ansible na konfiguraci serverů, to je dobrý na automatizaci věcí po nasazení. Puppet a Chef jsem zkoušel, ale přišli mi složitější na pochopení a nastavování. Oba mají svoje místo, ale pro mě jsou jednodušší alternativy lepší.

Je dobrý mít víc nástrojů, protože každý z nich má svoje silné stránky. Například Terraform je skvělej na správu zdrojů v cloudu, zatímco Ansible je fajn na orchestraci a provádění konfigurací. Nový trendy bych asi viděl v tom, jak se víc začíná používat Kubernetes a kontejnerizace, takže tam by stálo za to se podívat na nástroje jako Helm nebo Kustomize.

Celkově je fajn mít mix nástrojů podle potřeb projektu. Co se týče integrace s cloud platformama, tak většina těchto nástrojů to zvládá celkem hladce, takže si každý najde to svoje. Ať už jdeš do DevOps nebo jen chceš mít infrastrukturu pod kontrolou, tyhle nástroje ti určitě usnadní život.

174 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Volf
Serverovny.cz/Články/DevOps praktiky
Automatizace správy serverů pomocí Infrastructure as CodeJak efektivně automatizovat správu serverů pomocí nástrojů jako Terraform a Ansible pro zvýšení efektivity a snížení chybovosti v IT prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky