Jak nastavit skripty na sledování zatížení CPU a RAM na serveru?
Potřeboval bych trochu poradit ohledně monitorování výkonu serveru. Chci mít přehled o zatížení CPU a RAM, protože se mi zdá, že server občas zpomaluje a nevím, čím to může být. Chtěl bych nastavit nějaké skripty, které mi pomohou sledovat tyto metriky v reálném čase. Zjistil jsem, že existují různé možnosti, ale nevím, jak začít. Které skripty jsou nejlepší pro sledování zatížení procesoru a paměti? Mám se podívat na nějaké konkrétní nástroje nebo knihovny? Jaké jazyky byste doporučili pro psaní těchto skriptů? Mám v plánu použít Linux, takže pokud máte tipy na příkazy nebo skripty, které fungují dobře v tomto prostředí, ocenil bych to. Jak často bych měl tyto skripty spouštět? Je lepší je mít jako cron job nebo je spouštět ručně? A co vizualizace dat? Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak si graficky zobrazit zatížení CPU a RAM pomocí těchto skriptů? Děkuji za jakékoli rady a tipy, které byste mi mohli poskytnout. Rád se dozvím víc o tom, jak správně monitorovat výkon serveru tak, abych předešel problémům s výkonem.