Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit skripty na sledování zatížení CPU a RAM na serveru?

Jak nastavit skripty na sledování zatížení CPU a RAM na serveru?

Potřeboval bych trochu poradit ohledně monitorování výkonu serveru. Chci mít přehled o zatížení CPU a RAM, protože se mi zdá, že server občas zpomaluje a nevím, čím to může být. Chtěl bych nastavit nějaké skripty, které mi pomohou sledovat tyto metriky v reálném čase. Zjistil jsem, že existují různé možnosti, ale nevím, jak začít. Které skripty jsou nejlepší pro sledování zatížení procesoru a paměti? Mám se podívat na nějaké konkrétní nástroje nebo knihovny? Jaké jazyky byste doporučili pro psaní těchto skriptů? Mám v plánu použít Linux, takže pokud máte tipy na příkazy nebo skripty, které fungují dobře v tomto prostředí, ocenil bych to. Jak často bych měl tyto skripty spouštět? Je lepší je mít jako cron job nebo je spouštět ručně? A co vizualizace dat? Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak si graficky zobrazit zatížení CPU a RAM pomocí těchto skriptů? Děkuji za jakékoli rady a tipy, které byste mi mohli poskytnout. Rád se dozvím víc o tom, jak správně monitorovat výkon serveru tak, abych předešel problémům s výkonem.

168 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2023
Robert Doležel

Sledování zatížení CPU a RAM na Linuxovém serveru je fakt důležitý, aby ses vyhnul problémům s výkonem. Můžeš začít s jednoduchými skripty v Bash, které využívají příkazy jako top, htop, nebo vmstat. Například, můžeš napsat skript, co zaznamenává výstup z top každou minutu do souboru. Co se týče frekvence, cron job je super volba, tím to máš automatizovaný bez nutnosti ručního spouštění.

Když chceš vizualizovat data, zkus něco jako Grafana nebo Prometheus. Ty ti umožní sledovat metriky v reálném čase a dělat grafy. Jinak pokud nemáš potřebu něco složitého, stačí i jednoduché CSV soubory a pak to můžeš zobrazit v Excelu nebo jiném nástroji na grafy.

Taky můžeš zkusit Python s knihovnami jako psutil pro sběr dat, což je fajn pro pokročilejší analýzy. To už ale záleží na tom, jak moc do toho chceš jít. Hlavně se neboj experimentovat a přizpůsobit to svým potřebám.

142 slov
1.4 minut čtení
23. 7. 2023
Ludmila Kroupová

Jasně, sledování zatížení CPU a RAM je důležitý krok pro správu serveru. Můžeš použít jednoduché skripty v Bash nebo Pythonu. Například v Bash můžeš použít příkazy jako top, htop nebo vmstat. Tyhle příkazy ti dají rychlý přehled o využití procesoru a paměti. Můžeš napsat skript, který tyto příkazy periodicky spouští a ukládá výstup do log souboru.

Pokud chceš něco pokročilejšího, zvaž nástroje jako Grafana nebo Prometheus, které ti umožní sbírat a vizualizovat data v reálném čase. Je to sice složitější, ale výsledky stojí za to.

Co se týče frekvence spouštění, můžeš to nastavit na každých 5-10 minut pomocí cron jobu, aby ses nemusel starat o ruční spouštění. A pokud chceš vizualizaci, ty zmíněné nástroje ti poskytnou skvělé grafy.

Takže shrnutí: zkus skripty v Bash nebo Pythonu na základní monitoring a pro lepší vizualizaci se koukni na Grafanu. Hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2024
Lukáš Vacek
Serverovny.cz/Články/Systémové skriptování
Monitoring serverů pomocí automatizovaných skriptů: Návod na efektivní sledování výkonuPodívejte se na náš návod, jak vytvořit automatizované skripty pro monitorování výkonu serverů, a zjistěte, jak včas odhalit problémy, které mohou ovl...
1000 slov
10 minut čtení
13. 6. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky