Serverovny.cz/Fórum/Které nástroje doporučujete pro automatizované monitorování serverů?

Které nástroje doporučujete pro automatizované monitorování serverů?

Hledám nějaké osvědčené nástroje na automatizované monitorování serverů, které by mi pomohly udržet přehled o výkonu a stavu naší infrastruktury. Mám na starosti několik serverů a chtěl bych mít jistotu, že všechno běží tak, jak má. Již jsem slyšel o některých nástrojích, ale rád bych měl víc informací od lidí, kteří je skutečně používají v praxi. Jaké máte zkušenosti s různými monitoringovými řešeními? Myslíte, že je lepší jít do open-source varianty nebo investovat do placeného softwaru? Rád bych, aby nástroje uměly sledovat nejen základní metriky, jako je CPU a RAM, ale i další aspekty jako diskový prostor, dostupnost služeb a případně i logy. Zajímalo by mě také, jak snadno se tyto nástroje nastavují a spravují. Jaké funkce považujete za nepostradatelné? A co třeba alerting – to je pro mě taky důležité, abych mohl být informován o problémech co nejdříve. Děkuji za vaše tipy a rady!

145 slov
1.5 minut čtení
8. 5. 2024
Hana Rybářová

Jasně, tak tady je pár tipů. Pokud hledáš open-source řešení, zkus Zabbix nebo Prometheus. Oba jsou celkem populární a mají spoustu pluginů na sledování různých metrik. Zabbix umí i notifikace, což je super, když chceš být v obraze o problémech. Prometheus je víc zaměřený na časové řady, ale s Grafana můžeš udělat fakt pěkné dashboardy.

Pak tu máme třeba Nagios, co je taky známý, ale už je to starší kousek. Pokud ale chceš něco víc uživatelsky přívětivého a nemáš problém s investicí, tak se podívej na Datadog nebo New Relic. Ty jsou placené, ale nabízejí spoustu funkcí a jsou snadno nastavitelné.

Sledování CPU, RAM, diskového prostoru a dostupnosti služeb je základ a tyhle nástroje to zvládají. Co se týče logů, tak tady bych doporučil ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana) – skvělý pro analýzu logů a vizualizaci dat.

Osobně bych šel do kombinace open-source pro základní sledování a pak případně placeného softwaru pro pokročilé funkce. Alerting by měl být nepostradatelný, takže se ujisti, že to nástroj umí. Nastavení většinou není zas tak složité, ale záleží na konkrétním nástroji. Tak hodně štěstí s výběrem!

179 slov
1.8 minut čtení
26. 4. 2024
Luboš Bárta

Takže, co se týče monitorování serverů, tak já mám dobré zkušenosti s několika nástroji, které by Ti mohly pomoct. Z open-source variant bych doporučil Zabbix nebo Prometheus. Zabbix je super na sledování různých metrik, umí i alerting, takže Tě upozorní na problémy s CPU, RAM nebo diskem. Nastavení může být trošku složitější, ale jakmile to rozběhneš, tak to funguje dobře.

Prometheus je zase skvělej pro shromažďování metrik a pak Ti dá možnost vizualizace v Grafaně. Je to hodně populární kombinace.

Pokud chceš něco placeného, tak bych se podíval na Datadog nebo New Relic. Ty mají víc funkcí a většinou se snadněji nastavují. Jenže za to zaplatíš a může to být drahý.

Nezapomeň na logy, tam by mohl být Elastičák s Kibana fajn volba pro analýzu logů. Co se alertingu týče, měl bys mít možnost nastavit si vlastní pravidla a notifikace na email nebo Slack.

Takže shrnuto: pokud nepotřebuješ nějaké extra funkce a jsi ochotný si hrát s nastavením, jdi do open-source jako Zabbix nebo Prometheus. Pokud chceš pohodlnost a víc funkcí, investuj do placené varianty ako Datadog.

176 slov
1.8 minut čtení
16. 4. 2024
Renata Vrbová
Serverovny.cz/Články/Systémové skriptování
Monitoring serverů pomocí automatizovaných skriptů: Návod na efektivní sledování výkonuPodívejte se na náš návod, jak vytvořit automatizované skripty pro monitorování výkonu serverů, a zjistěte, jak včas odhalit problémy, které mohou ovl...
1000 slov
10 minut čtení
13. 6. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky