Serverovny.cz/Fórum/Jak udělat hromadnou instalaci programu na Windows?

Jak udělat hromadnou instalaci programu na Windows?

Přemýšlím, jak udělat hromadnou instalaci programů na Windows, protože mám spoustu počítačů, které potřebují stejné aplikace. Zkoušel jsem to dělat ručně, ale to je fakt otrava a zabere to spoustu času. Na internetu jsem našel pár návodů, ale nebylo mi úplně jasné, co přesně použít a jak to celý nastavit. Vím, že existují nějaké nástroje pro hromadnou instalaci, ale nejsem si jistej, jestli bych měl použít PowerShell, nebo třeba nějaké třetí strany jako Chocolatey nebo Npackd. Ještě jsem slyšel o možnosti použití MSI balíčků, ale nevím, jestli je to nejlepší cesta. Mám také obavy o kompatibilitu a jestli se to všechno povede bez problémů. Když už bych měl vybrat jeden způsob, co byste doporučili pro začátečníka? A jak to vlastně funguje s licencováními a aktualizacemi? Budu muset pak nějak ručně kontrolovat každou instalaci, nebo se to všechno udělá automaticky? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na tohle téma. Děkuju za každou radu.

153 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2022
Eduard Lacina

Hromadná instalace programů na Windows může být fakt šílenství, ale je pár cest, jak to zvládnout. Pokud jsi začátečník, doporučuju zkusit Chocolatey. Je to balíčkovací nástroj, co ti umožní snadno instalovat a spravovat aplikace pomocí příkazového řádku. Stačí nainstalovat Chocolatey a pak můžeš programy instalovat jednoduše příkazy jako 'choco install jmeno_programu'.

Pokud chceš něco víc pokročilého, můžeš zkusit MSI balíčky, ale to už je trošku složitější. Když tohle budeš dělat hromadně na víc počítačích, můžeš využít PowerShell skripty, což je taky dobrá volba.

S licencováním a aktualizacemi je to tak - většina aplikací ti po instalaci nabídne možnost automatických aktualizací, ale budeš si muset ověřit, jak to mají ty konkrétní programy. Někdy je potřeba mít speciální licence pro hromadnou instalaci.

Jinak ohledně kompatibility - doporučuji si nejdřív zkusit pár testovacích instalací na jednom stroji, abys viděl, co funguje a co ne. A kontrolu každé instalace? To asi nebudeš muset dělat ručně – většina těchto nástrojů umí dělat automatické aktualizace. Jenom si dej pozor na to, co všechno instaluješ, ať se ti tam nenačte něco, co nepotřebuješ.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Aleš Janoušek

Hromadná instalace programů na Windows může být fakt opruz, ale dá se to zvládnout líp než ručně. Pokud chceš něco jednoduššího, tak doporučuju zkusit Chocolatey. Je to balíčkovací systém, co ti umožní instalovat aplikace přes příkazový řádek. Stačí si nainstalovat Chocolatey a pak můžeš psát příkazy pro instalaci všeho, co potřebuješ. Můžeš si udělat skript s příkazy pro všechny programy a ten pak spustit na všech počítačích. Celkem snadný.

Pokud jsi víc technickej, PowerShell je taky možnost a s ním se dají dělat pokročilé skripty, ale pro začátečníka je Chocolatey určitě lepší volba. MSI balíčky můžeš použít, pokud máš programy, co je podporují, ale to už je trošku složitější.

Ohledně licencí - to záleží na tom, jaký programy instaluješ. Některý aplikace můžou mít svý licenční podmínky, takže si je přečti. Aktualizace? Taky pomocí Chocolatey můžeš snadno aktualizovat všechny programy najednou. Ale občas je dobrý zkontrolovat, jestli jsou nějaký nové verze nebo jestli nejsou nějaký problémy po aktualizaci. Takže shrnuto - začni s Chocolatey a udělej si skript na instalaci. Uvidíš, že to půjde rychleji.

172 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Barbora Bezděková
Serverovny.cz/Články/Systémové skriptování
Skripty pro hromadnou instalaci softwaru: Co potřebujete vědětObjevte, jak efektivně vytvářet skripty pro hromadnou instalaci a konfiguraci aplikací na více serverech. Naučte se tipy, triky a osvědčené postupy pr...
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky