Jak mohu ochránit svůj server před DDoS útoky?
Mám server, který používám na různé projekty a už nějakou dobu mě trápí myšlenka, jak ochránit svůj server před DDoS útoky. V poslední době se hodně mluví o tom, jak jsou tyto útoky čím dál tím častější a jak mohou způsobit obrovské škody nejen na serverech, ale i na reputaci firmy nebo projektu. Chápu, že je důležité mít zabezpečenou infrastrukturu a že prevence je klíčová, ale vůbec nevím, kde začít. Je tu spousta informací, ale jaké jsou ty nejefektivnější metody ochrany? Měl bych investovat do různých služeb, jako jsou firewally nebo CDN? Nebo existují nějaké jednoduché techniky, které si mohu nastavit sám? Přemýšlím také o tom, zda je dobré mít nějaké monitorovací nástroje, které by mi pomohly včas zachytit případné útoky a reagovat na ně. Jaké mám možnosti? A co třeba správa provozu nebo load balancing? Zajímalo by mě i to, jestli má smysl používat nějaké služby třetích stran, které se specializují na ochranu proti DDoS útokům. Je to investice, která se vyplatí? Rád bych znal názory zkušenějších administrátorů nebo lidí, kteří už s DDoS útoky mají nějaké zkušenosti. Jaké máte strategie pro ochranu svých serverů? Jak jste se s těmito útoky vyrovnali a co všechno vám pomohlo? Jaké nástroje a postupy jste zaváděli? Budu rád za jakékoli rady nebo tipy.