Serverovny.cz/Fórum/Jak šifrovat data na serveru?

Jak šifrovat data na serveru?

Zajímalo by mě, jakým způsobem je nejlepší šifrovat data na serveru. Vím, že existují různé metody a technologie, ale nejsem si úplně jistý, kde začít. Mám server, kde uchovávám citlivé informace a chci se ujistit, že jsou dobře chráněny. Přemýšlel jsem nad tím, zda bych měl použít nějaké specifické šifrovací algoritmy, nebo jestli jsou lepší nějaké knihovny, které to za mě udělají. Také nevím, jestli je lepší šifrovat data při přenosu nebo přímo na serveru. A co klíče? Jak bezpečně spravovat šifrovací klíče? Vím, že je důležité mít dobré zabezpečení, ale občas se v tom ztrácím. Můžete mi prosím vysvětlit, jaká jsou rizika spojená s nešifrovanými daty a jaké nástroje byste doporučili pro šifrování dat na serveru? Jaké jsou nejlepší praxe pro udržení bezpečnosti dat a co bych měl sledovat, abych minimalizoval potenciální hrozby? Děkuji za jakékoliv tipy a rady.

140 slov
1.4 minut čtení
20. 6. 2024
Michal Přibyl

Šifrování dat na serveru je fakt důležitý, pokud chceš ochránit citlivý info. Nejdřív bys měl šifrovat data na úrovni aplikace, což znamená použít nějaký dobrý algoritmus jako AES. Knihovny jako OpenSSL nebo libsodium ti to hodně usnadní. Pak je důležitý šifrovat i data při přenosu – používej HTTPS a SSL/TLS, abys zajistil, že se nikdo nevloupe do komunikace.

Co se týká klíčů, tak to je klíčový (pardon) téma. Měl bys je ukládat odděleně od šifrovaných dat, ideálně v nějakém správcovským systému jako HashiCorp Vault nebo AWS KMS. Nikdy je neukládej přímo v kódu.

Rizika s nešifrovanými daty jsou jasný – když ti někdo ukradne databázi, tak má všechny informace na dosah ruky. Zálohy dat taky nezapomeň šifrovat.

Nejlepší praxe? Udržuj software aktuální, monitoruj přístup k citlivým datům a pravidelně prováděj audity bezpečnosti. A nezapomínej na školení zaměstnanců ohledně bezpečnostních praktik.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Hana Zichová

Šifrování dat na serveru je fakt důležitý, hlavně když jde o citlivý info. Můžeš začít s AES, to je jako standard v šifrování a dost bezpečný. Pokud chceš něco jednoduššího, můžeš zkusit knihovny jako OpenSSL nebo libsodium, co ti to usnadní. Klidně šifruj jak při přenosu (TLS), tak na serveru – ideálně obojí.

Pak je tu otázka klíčů. Nezapomeň je chránit, nejlepší je používat nějaký správce klíčů, třeba HashiCorp Vault nebo AWS KMS, pokud jsi v cloudu. Měj klíče odděleně od dat a pravidelně je rotuj.

Rizika nešifrovaných dat jsou velký, úniky osobních údajů můžou mít vážný následky jako pokuty nebo poškození reputace. Takže fakt nezapomínej na zálohy a monitorování přístupu k datům.

Jasně, že žádnej systém není 100%, ale když dodržíš tyhle základní věci a budeš se vzdělávat o nových hrozbách, měl bys být v pohodě.

136 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Volfová
Serverovny.cz/Články/Serverová bezpečnost
Šifrování dat na serverech: Kdy a jak to provádětObjevte důležitost šifrování dat na serverech, různé typy šifrování a praktické rady pro jeho implementaci. Zajistěte bezpečnost svých dat!
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky