Serverovny.cz/Fórum/Kdy mám začít šifrovat své servery?

Kdy mám začít šifrovat své servery?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas na to začít šifrovat své servery. Přece jenom, dneska se o kybernetické bezpečnosti mluví čím dál víc a já mám pocit, že je to důležité téma, kterému bych měl věnovat pozornost. Ale jak poznám, jestli už je ten správný moment? Je dobré mít šifrování jako standardní praxi hned od začátku, když spouštím nový server, nebo se k tomu mám dostat až později, až bude server v provozu a bude mít nějaká citlivá data? Mám se zaměřit na šifrování komunikace mezi servery, nebo je důležitější šifrovat samotné disky a databáze? Co třeba cloudové služby – tam se taky doporučuje šifrování, ale kolik z toho je opravdu nutné řešit? Jaké technologie pro šifrování jsou v současnosti nejlepší a jaký vliv má šifrování na výkon serveru? Taky mě zajímá, jak moc složité je šifrování implementovat a jestli to zvládne i někdo bez pokročilých znalostí. Měl bych se obrátit na odborníka nebo to zvládnu sám? Jaké jsou rizika nešifrování a co všechno může hrozit, pokud to podcením? Kdy tedy začít s šifrováním a co všechno si mám při tom uvědomit?

185 slov
1.9 minut čtení
11. 7. 2024
Zuzana Janková

Kdy začít šifrovat? Ideálně hned, jak spustíš nový server. Šifrování by mělo být standardní praxí, protože nikdy nevíš, kdy se ti do toho někdo nabourá. Když už máš citlivý data, je pozdě. Určitě se zaměř na šifrování komunikace mezi servery a nezapomeň na disky a databáze. U cloudových služeb to taky není na škodu – šifrování je tam důležité, ale musíš zvážit, co všechno budeš potřebovat. Z technologií teď frčí AES, to má dobrou pověst a je dost silný. Šifrování může zpomalit výkon serveru, ale většinou se to dá zvládnout. Pokud nejsi moc zběhlý, můžeš to zkusit sám, ale pokud máš obavy, radši se poraď s odborníkem. Rizika nešifrování jsou velká – od úniku dat až po právní problémy. Takže čím dřív začneš, tím líp. Mysli na to jako na investici do bezpečnosti.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Volf

Šifrování serverů bys měl brát vážně už od začátku. Ideálně, když spouštíš nový server, měl bys mít šifrování komunikace jako standard. To zahrnuje SSL/TLS pro weby a VPN pro interní komunikaci. Když začneš ukládat citlivá data, jako jsou osobní údaje uživatelů nebo firemní tajemství, je čas šifrovat disky a databáze. U cloudových služeb je to podobné – šifruj, pokud ukládáš cokoliv důležitého, protože nikdy nevíš, kdo k tomu může mít přístup. Co se týče technologií, AES je dost oblíbený a efektivní. Ale pozor na výkon – šifrování může zpomalit server, takže je dobré to mít pod kontrolou. Implementace šifrování není až tak složitá, většina systémů má návody a nástroje, které ti pomůžou. Pokud si nejsi jistý, klidně se poraď s odborníkem. Rizika nešifrování jsou obrovská – od úniku dat po právní problémy. Takže prostě začni co nejdřív a buď v klidu.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Irena Kolmanová
Serverovny.cz/Články/Serverová bezpečnost
Šifrování dat na serverech: Kdy a jak to provádětObjevte důležitost šifrování dat na serverech, různé typy šifrování a praktické rady pro jeho implementaci. Zajistěte bezpečnost svých dat!
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky