Kdy mám začít šifrovat své servery?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas na to začít šifrovat své servery. Přece jenom, dneska se o kybernetické bezpečnosti mluví čím dál víc a já mám pocit, že je to důležité téma, kterému bych měl věnovat pozornost. Ale jak poznám, jestli už je ten správný moment? Je dobré mít šifrování jako standardní praxi hned od začátku, když spouštím nový server, nebo se k tomu mám dostat až později, až bude server v provozu a bude mít nějaká citlivá data? Mám se zaměřit na šifrování komunikace mezi servery, nebo je důležitější šifrovat samotné disky a databáze? Co třeba cloudové služby – tam se taky doporučuje šifrování, ale kolik z toho je opravdu nutné řešit? Jaké technologie pro šifrování jsou v současnosti nejlepší a jaký vliv má šifrování na výkon serveru? Taky mě zajímá, jak moc složité je šifrování implementovat a jestli to zvládne i někdo bez pokročilých znalostí. Měl bych se obrátit na odborníka nebo to zvládnu sám? Jaké jsou rizika nešifrování a co všechno může hrozit, pokud to podcením? Kdy tedy začít s šifrováním a co všechno si mám při tom uvědomit?