Jaký firewall použít pro Linux server?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit s výběrem firewallu pro můj Linux server. Mám nějaké zkušenosti, ale v poslední době se mi zdá, že je na trhu tolik různých možností a nápadů, že nevím, co vybrat. Chci mít jistotu, že server bude chráněný před případnými útoky a neautorizovaným přístupem. Slyšel jsem o iptables, což je prý takový klasický nástroj, ale nejsem si jistý, jestli je to ještě ta nejlepší volba nebo jestli už neexistují lepší alternativy. Potkal jsem také zmínky o firewalld a ufw – prý jsou jednodušší na použití, což by mi mohlo vyhovovat. Mám ale obavy, jestli když zvolím něco jednoduššího, tak to nepovede k slabší ochraně. Jaké máte zkušenosti s těmito firewally? Který byste doporučili pro někoho jako jsem já, kdo se teprve učí spravovat servery? Mám také zájem o to, jak snadno se dají konfigurovat pravidla a zda je dostupná dobrá dokumentace. Zajímalo by mě také, co si myslíte o kombinaci softwarového firewallu s hardwarem. Je to rozumná cesta? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!