Serverovny.cz/Fórum/Jaký firewall použít pro Linux server?

Jaký firewall použít pro Linux server?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit s výběrem firewallu pro můj Linux server. Mám nějaké zkušenosti, ale v poslední době se mi zdá, že je na trhu tolik různých možností a nápadů, že nevím, co vybrat. Chci mít jistotu, že server bude chráněný před případnými útoky a neautorizovaným přístupem. Slyšel jsem o iptables, což je prý takový klasický nástroj, ale nejsem si jistý, jestli je to ještě ta nejlepší volba nebo jestli už neexistují lepší alternativy. Potkal jsem také zmínky o firewalld a ufw – prý jsou jednodušší na použití, což by mi mohlo vyhovovat. Mám ale obavy, jestli když zvolím něco jednoduššího, tak to nepovede k slabší ochraně. Jaké máte zkušenosti s těmito firewally? Který byste doporučili pro někoho jako jsem já, kdo se teprve učí spravovat servery? Mám také zájem o to, jak snadno se dají konfigurovat pravidla a zda je dostupná dobrá dokumentace. Zajímalo by mě také, co si myslíte o kombinaci softwarového firewallu s hardwarem. Je to rozumná cesta? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!

168 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2023
David Karásek

Když vybíráš firewall pro Linux server, iptables je super, ale fakt to chce trochu víc znalostí. Na druhou stranu, UFW (Uncomplicated Firewall) a firewalld jsou hodně jednoduchý a srozumitelný, ideální pro začátečníky. Můžeš si na UFW nastavit základní pravidla fakt rychle a dokumentace je dost dobrá. Firewalld má zase hezký GUI, což může pomoct, když jsi vizuální typ.

Pokud se nebojíš trochu ponořit do toho, iptables je mocnej nástroj a dá ti víc kontroly, ale chce to čas na naučení. Co se týče kombinace softwarového a hardwarového firewallu, to je rozhodně rozumný – vrstvená ochrana nikdy neuškodí. Takže pokud chceš jednoduchost a rychlost, jdi do UFW nebo firewalld; pokud chceš mít pocit větší kontroly, zkus iptables. Hlavně nezapomeň pravidelně aktualizovat pravidla a monitorovat logy!

124 slov
1.2 minut čtení
21. 7. 2024
Anna Bečková

Takže, co se týče firewallu pro Linux server, tak iptables je klasika a určitě je silný nástroj, ale může být trochu složitější na konfiguraci, zvlášť pro začátečníky. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak ufw je super volba. Je to vlastně front-end pro iptables a má mnohem jednodušší syntaxi. Můžeš rychle nastavit pravidla bez toho, abys musel rozumět všem detailům iptables.

Firewalld je taky dobrá volba, zejména pokud chceš mít dynamické spravování pravidel. Umožňuje ti měnit pravidla bez restartu služby, což se hodí. Ale zase, pokud si zvykneš na ufw, tak ti možná bude stačit.

Co se týče kombinace softwarového a hardwarového firewallu, to je určitě rozumná cesta. Hardware ti může poskytnout další úroveň ochrany, zatímco softwarový firewall ti dá větší kontrolu nad tím, co se děje na serveru. Je dobré mít obě vrstvy zabezpečení.

Dokumentace k ufw i firewalld je celkem dobrá, takže bys neměl mít problém s učením a nastavením. Zkus oba a uvidíš, co ti vyhovuje víc.

155 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2024
Luboš Odehnal
Serverovny.cz/Články/Serverová bezpečnost
Pokročilé techniky ochran firewallu pro servery: Vše, co potřebujete vědětDetailní analýza různých typů firewallů a jejich role v zabezpečení serverů.
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky