Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit pravidla v firewallu pro webový server?

Jak nastavit pravidla v firewallu pro webový server?

Mám webový server, který chci zabezpečit, ale nevím, jak správně nastavit pravidla v firewallu. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Jaké porty je potřeba otevřít, aby server fungoval správně? Myslím, že mám Apache, ale nejsem si jistý, jestli jsou nějaké specifické nastavení pro něj. Zajímá mě, jestli je nutné blokovat nějaké IP adresy nebo celé rozsahy. Jak se vlastně dá zjistit, co všechno by měl firewall povolit a co naopak zablokovat? Chci mít jistotu, že můj server nebude zranitelný vůči útokům. Jaké jsou nejlepší praktiky při nastavování firewallu pro webové servery? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní protokoly nebo typy připojení? Jak daleko bych měl zajít v ochraně? Vím, že existují různé typy firewallů - softwarové a hardwarové, jaký je mezi nimi rozdíl a který by byl pro mě lepší? Jak mám testovat účinnost těchto pravidel po jejich nastavení? Pokud máte nějaké tipy nebo odkaz na dobrý návod, budu moc rád! Děkuji!

153 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2024
Markéta Dvořáková

Nastavení firewallu pro webový server je fakt důležitý. Pokud máš Apache, tak většinou potřebuješ otevřít porty 80 pro HTTP a 443 pro HTTPS. To jsou základní věci, co by měly být povolené. Když chceš zvýšit bezpečnost, můžeš zablokovat všechny ostatní porty kromě těchto dvou. Taky by bylo dobrý zvážit blokaci určitých IP adres nebo rozsahů, hlavně pokud vidíš, že se někdo snaží napadat tvůj server. Můžeš použít nástroje jako fail2ban, který ti pomůže automaticky blokovat IP adresy po několika neúspěšných pokusech o přihlášení.

Co se týče typů firewallů, softwarový jako UFW nebo iptables je fajn, pokud máš server jen na jednom místě. Hardwarový firewally jsou lepší, pokud máš víc serverů a chceš mít centrální správu. Všechny pravidla je dobrý testovat pomocí nějakých skenovacích nástrojů jako nmap, abys viděl, co je otevřené a co ne.

Nezapomeň na pravidelnou kontrolu logů a aktualizace systému. Taky je dobrý mít zálohy a monitorovat provoz na serveru. Když tohle všechno dodržíš, měl bys mít celkem slušnou ochranu.

162 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2023
Adéla Průchová

Pro nastavení firewallu na webový server je dobrý začátek zaměřit se na otevření potřebných portů. Pokud máš Apache, tak obvykle budeš potřebovat povolit porty 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Jestli používáš SSH pro správu serveru, nezapomeň na port 22. Naopak, porty jako 23 (telnet) nebo 21 (FTP) bys měl ideálně blokovat, pokud je nepotřebuješ.

Dále se můžeš zamyslet nad tím, jestli blokovat nějaké IP adresy nebo celé rozsahy. Pokud víš, že ti někdo neustále útočí, tak je škoda nevyužít blacklist. Ale obecně je lepší mít omezený přístup k administraci serveru jen na potřebné IP adresy.

Když nastavuješ pravidla, mysli na to, co vše chceš povolit a co ne. Blokuj všechno, co není nutné. Je dobrý zvyk mít na serveru pravidelně aktualizovaný software a odstraňovat nepotřebné služby, protože čím méně toho běží, tím menší plochu pro útok máš.

Co se týče typu firewallu, softwarový firewall je většinou dostatečný pro malé servery a snadno se nastavuje. Hardware firewally jsou lepší pro větší infrastruktury, ale pokud začínáš, stačí ten software.

Po nastavení pravidel je dobrý testovat účinnost. Můžeš použít nástroje jako nmap či jiné skenery, abys zjistil, co je otevřené a zda to odpovídá tvým pravidlům. Vždycky se hodí mít zálohu a plán B pro případ, že bys něco provedl špatně.

A nakonec - nesnaž se mít dokonalá pravidla hned napoprvé. Uč se při nastavování a testování. Dobrý tip je sledovat logy a podle nich upravovat pravidla v budoucnu.

233 slov
2.3 minut čtení
22. 12. 2024
Josef Vejvoda
Serverovny.cz/Články/Serverová bezpečnost
Pokročilé techniky ochran firewallu pro servery: Vše, co potřebujete vědětDetailní analýza různých typů firewallů a jejich role v zabezpečení serverů.
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky