Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s Kubernetes, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít s Kubernetes, když nemám žádné zkušenosti?

Nedávno jsem se dostal k myšlence, že bych chtěl proniknout do světa Kubernetes, ale přiznám se, že vůbec nevím, kde začít. Mám takový pocit, že je to něco jako magie pro správu kontejnerů a orchestraci, ale všechny ty technické termíny mě trochu děsí. Zkoušel jsem najít nějaké tutoriály nebo články, ale většina z nich předpokládá, že už máte nějaké základní znalosti. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo z vás nemá pár tipů nebo rad, jak to celé rozjet od nuly. Jaké jsou nejlepší zdroje informací pro úplné začátečníky? Jaké kurzy byste doporučili? Mám se nejprve naučit něco o Dockeru nebo jiných nástrojích, než se pustím do Kubernetes? A co knihy, existuje něco, co by mohlo být užitečné? Mám také pár otázek ohledně instalace – je lepší začít s lokální instalací na mém počítači nebo spíš využít nějakou cloudovou platformu pro cvičení? Jaké jsou nejčastější chyby, kterým bych se měl vyhnout při prvních pokusech o práci s Kubernetes? Vím, že tenhle svět je obrovský a může být matoucí, ale rád bych se do toho ponořil a postupně získal zkušenosti. Díky za každou radu!

182 slov
1.8 minut čtení
25. 1. 2024
Žaneta Matoušková

Jasně, začít s Kubernetes může být dost na hlavu, ale zvládneš to. Nejlepší je začít s Dockerem, protože Kubernetes je vlastně takový orchestrátor kontejnerů a bez znalosti kontejnerů ti to bude připadat jako černá magie. Zkus nějaké online kurzy, třeba na Udemy nebo Coursera, tam bývá docela dobrý úvod. Hlavně si dej pozor na základní terminologii, jako jsou pod, service nebo namespace, abys věděl, o čem se mluví.

Co se týká instalace, klidně začni lokálně s Minikube nebo Kind – to si snadno rozjedeš na svým stroji a je to fajn způsob jak experimentovat. Pokud už máš nějaké zkušenosti s cloudem, tak můžeš zkusit EKS nebo GKE, ale pro začátek je lokální instalace ideální.

A co se týče chyb – snaž se nezapomínat na správnou konfiguraci a sledovat logy. Mám za to, že hodně lidí zapomíná na RBAC (Role-Based Access Control) a pak se diví, proč nemají přístup k věcem. Takže klidně googli a experimentuj!

Knihy asi moc nedoporučuju na začátek, spíš videa a praktické cvičení. Drž se pořád v tom praktickém učení a uvidíš, že brzo pochopíš víc než si teď myslíš.

182 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hloušek

S Kubernetes je to fakt občas mazec, ale není to tak hrozné, jak to vypadá. Doporučuji začít s Dockerem, protože když pochopíš kontejnery, tak ti pak bude Kubernetes dávat větší smysl. Na YouTube je spoustu videí pro začátečníky, jako třeba od "TechWorld with Nana" nebo "Academind". Pak se můžeš podívat na nějaké online kurzy na Udemy nebo Coursera, tam mají super přehledné lekce.

Co se týče instalace, zkuste minikube nebo kind na svém počítači na začátek. To ti umožní testovat lokálně bez nutnosti cloudových služeb, což je fajn pro učení. Jakmile budeš mít víc jistoty, můžeš zkusit třeba Google Cloud nebo AWS.

Nezapomeň si projít oficiální dokumentaci Kubernetes – je fakt užitečná a hodně věcí se tam dozvíš. Největší chyby? Nejdůležitější je nepanikařit, když něco nefunguje, a být trpělivý. Taky se snaž neinstallovat všechno najednou; radši se soustřeď na základy a pak postupně přidávej složitější věci.

Knihy bych doporučil "Kubernetes Up & Running", pokud máš rád čtení. Tak hodně štěstí a nevzdávej to!

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Žaneta Tichá
Serverovny.cz/Články/Kubernetes a kontejnery
Základní principy Kubernetes: Jak správně zahájit orchestraci kontejnerůObjevte klíčové koncepty Kubernetes, které potřebujete znát pro úspěšné nasazení a správu kontejnerizovaných aplikací. Naučte se základy orchestrace k...
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky