Serverovny.cz/Fórum/Jaký typ RAM je lepší pro virtualizaci na serveru?

Jaký typ RAM je lepší pro virtualizaci na serveru?

V poslední době se hodně zajímám o virtualizaci a plánuju si postavit server, který by mi pomohl efektivně spravovat různé virtuální stroje. Mám v plánu spustit několik instancí různých operačních systémů, takže potřebuji, aby hardware byl co nejvíce optimalizovaný. Chtěl bych se tedy zeptat, jaký typ RAM je pro takový server nejlepší? Zda je lepší jít do DDR4 nebo už přemýšlet o DDR5, pokud to moje základní deska podporuje. A co se týče kapacity, měl bych se zaměřit na 16GB, 32GB nebo dokonce víc? Zajímá mě taky, jaký vliv má rychlost RAM na výkon virtuálních strojů. Je to zásadní faktor nebo můžu trochu ušetřit a vzít levnější variantu? Jaké jsou vaše zkušenosti s RAM pro virtualizaci? Existují nějaké značky nebo modely, které byste doporučili? Rád bych znal názory a doporučení od lidí, kteří mají s tímto tématem zkušenosti. Děkuji!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2022
Martina Netolická

Tak na virtualizaci je fakt dobrý mít co nejvíc RAM. DDR4 je teď standard, ale pokud máš možnost s DDR5, tak do toho klidně jdi, budeš mít lepší budoucnost a výkon. Co se týče kapacity, 32GB je takový minimum pro slušnou práci s virtuálními stroji, ale klidně zvaž i 64GB, pokud plánuješ víc VM najednou. Rychlost RAM taky hraje roli, ale není to zas tak kritický faktor jako kapacita. Levnější RAM může stačit, ale když už do toho jdeš, zainvestuj radši do něčeho kvalitního od známějších značek. Zkus se kouknout na Corsair nebo G.Skill, ty mají dobré recenze. Vždycky je lepší mít víc RAM než míň, protože když budeš mít málo, tak to půjde pomalu a staneš se otrokem swapu.

120 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Radek Konečný

Když plánuješ server na virtualizaci, RAM je fakt důležitá. Pokud máš možnost, jdi do DDR4, ale pokud se ti podaří sehnat DDR5 a základka to podporuje, tak proč ne. Rychlost RAM sice hraje roli, ale pro většinu domácího použití není to nejzásadnější. Spíš se soustřeď na kapacitu – 32GB je takové minimum pro rozumnou virtualizaci, aby ti to nebouchlo při víc VM najednou. Když budeš moct, zvaž i 64GB, pokud plánuješ spouštět víc náročných instancí. Co se značek týče, Corsair nebo Kingston jsou docela spolehlivý, ale prostě vybírej podle recenzí a cen. Určitě se vyplatí investovat do kvalitní RAM, protože to může hodně ovlivnit stabilitu a výkon tvých virtuálních strojů.

110 slov
1.1 minut čtení
24. 12. 2024
Renata Marková
Serverovny.cz/Články/Serverový hardware
Jak zvolit optimální RAM pro servery: Co potřebujete vědětNaučte se, jak správně vybrat RAM pro servery. Objevte klíčové faktory, které ovlivňují výkon a efektivitu serverů. Získejte tipy a triky pro optimali...
1000 slov
10 minut čtení
12. 12. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky