Proč vlastně používat VLAN? Jaké má výhody?
Zajímalo by mě, proč se vlastně používají VLANy a jaké výhody přinášejí pro správu sítě. Vím, že jsou to virtuální LAN, ale tak nějak mi to není úplně jasné. Jaká je jejich funkce v moderním síťovém prostředí? Může mi někdo vysvětlit, co přesně znamená segmentace sítě a jak může VLAN pomoci při zajištění bezpečnosti? Jaké konkrétní výhody to může mít třeba v případě firemních sítí, kde se pohybuje víc různých oddělení? Je pravda, že pomocí VLANů můžeme snížit provoz na síti a zlepšit její efektivitu? A co třeba správa IP adres – jakým způsobem nám VLANy mohou usnadnit práci při přidělování IP adres jednotlivým zařízením? Nebo je to spíš tak, že se to hodí jen ve velkých organizacích a pro malé firmy to není potřeba? Jak je to s konfigurací – je to složité, nebo to zvládne i někdo bez velkých znalostí sítí? Takže jaké konkrétní situace by měly vést k tomu, abychom začli uvažovat o nasazení VLANů? A co třeba náklady na zařízení – je nutné mít nějaký speciální hardware, nebo stačí běžné switche? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních.