Serverovny.cz/Fórum/Co udělat, aby se zlepšila propustnost sítě pro videokonference?

Co udělat, aby se zlepšila propustnost sítě pro videokonference?

V poslední době jsem si všiml, že moje videokonference mají časté výpadky a zpoždění, což je hrozně frustrující, zvlášť když potřebuji mít vše v pořádku pro důležité schůzky. Zajímalo by mě, co všechno mohu udělat pro to, abych zlepšil propustnost sítě. Mám doma router, ale někdy mám pocit, že se s ním nedá nic moc dělat. Myslím, že by pomohlo přepnout se na 5GHz frekvenci, ale co když mám zařízení, která tu frekvenci nepodporují? Vím, že kabelové připojení je stabilnější než Wi-Fi, ale jaký kabel bych měl použít? Je lepší investovat do kvalitnějšího routeru nebo nějakého síťového zařízení? A co nastavení QoS? Je to složité na konfiguraci a vyplatí se s tím zabývat? Další věc je, že v domě máme víc zařízení, která využívají internet. Jak to ovlivňuje propustnost při videohovorech? Měl bych nějak omezit jejich používání během schůzek? Někde jsem četl o tom, že může pomoci i optimalizace DNS serverů – má s tím někdo nějaké zkušenosti? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké aplikace nebo nástroje, které by mohly pomoci s testováním rychlosti a stabilitou připojení. Vlastně mě zajímá i to, jestli je důležité mít statickou IP adresu pro lepší připojení k videokonferencím. Jaké další tipy nebo triky byste doporučili pro zlepšení celkové kvality videokonferencí? Každá rada by byla skvělá.

212 slov
2.1 minut čtení
27. 5. 2024
Karel Novák

Zlepšení propustnosti sítě na videokonference můžeš docílit několika způsoby. Když už jsi zmínil 5GHz, tak jo, přepnutí na tuhle frekvenci může výrazně zlepšit rychlost, ale jak říkáš, jestli máš zařízení bez podpory, tak to moc nepomůže. Kabelové připojení je fakt stabilnější, takže pokud můžeš, určitě zkus RJ45 ethernet kabel, čím kratší tím lepší. Když jde o router, investice do kvalitního modelu se vyplatí. A QoS? Může být trochu složitější na nastavení, ale rozhodně to zkus – priorizuje to videohovory před jinými daty v síti.

Pokud máš víc zařízení, co žerou internet, tak jo, omezení jejich používání během schůzek je dobrý nápad. Taky jsem slyšel o optimalizaci DNS – zkus třeba Google DNS nebo Cloudflare. Co se týče testování rychlosti a stability, existují aplikace jako Speedtest nebo PingPlotter. Statická IP adresa většinou není nutná pro videokonference, ale někdy to může pomoct s připojením.

Další tipy? Zkus vypnout všechno nepotřebný během hovoru (streaming atd.), udržuj svůj router aktualizovaný a pravidelně ho restartuj. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jan Lacina

Zlepšit propustnost sítě pro videokonference můžeš několika způsoby. Určitě zkus přepnout na 5GHz, pokud máš starší zařízení, tak možná budeš muset najít kompromis. Kabelové připojení je fakt stabilnější, takže pokud to jde, zainvestuj do ethernetového kabelu, klidně cat 6 nebo 7, to ti udělá dobrou službu.

Jasně, kvalitní router může taky hodně pomoct. Podívej se na modely s dobrýma recenzema a podporou QoS (Quality of Service), který ti umožní prioritizovat videohovory nad ostatním provozem. Je to možná trochu složitější na nastavení, ale rozhodně se to vyplatí.

Pokud máš víc zařízení v domácnosti, tak jo, omezit jejich používání během schůzek by mohlo pomoci. Každé zařízení bere část šířky pásma. Co se týče DNS, některé veřejné DNS jako Google nebo Cloudflare můžou zlepšit rychlost načítání stránek, ale na videohovory to má spíš menší vliv.

Na testování rychlosti a stability můžeš použít aplikace jako Speedtest nebo PingPlotter. Statická IP adresa pro videokonference není nutná; většinou ti stačí dynamická, ale pokud si chceš být jistější s připojením, můžeš se o to více zajímat.

Další tipy? Zkontroluj si aktualizace routeru a firmware zařízení. A zkus vypnout ostatní aplikace využívající internet během videohovorů. Takže to shrnuto: kabel, QoS, 5GHz, omezit zařízení a testovat rychlost. Držím palce!

196 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Barbora Brožová
Serverovny.cz/Články/Síťová architektura
Jak optimalizovat latenci a propustnost ve firemních sítíchObjevte strategie, technologie a tipy, jak zlepšit výkonnost vašich serverových sítí a snížit latenci a zvýšit propustnost. Naučte se, jak efektivně s...
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky