Edge computing vs. cloud pro malé firmy
Jsem majitel malé firmy a v poslední době mě stále více zajímá, jaké technologie bych mohl využít k optimalizaci našich procesů. Zaznamenal jsem, že se hodně mluví o edge computingu a cloudu, ale upřímně, nejsem si úplně jistý, co by pro mě bylo lepší. Rád bych se dozvěděl, k čemu konkrétně je výhodnější používat edge computing místo běžného cloudového řešení. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma přístupy? Přemýšlím o otázkách jako: Jak edge computing ovlivňuje latenci a rychlost zpracování dat? Může mi pomoci lépe chránit citlivá data našich zákazníků? A co třeba škálovatelnost a náklady? Je to pro malou firmu v podstatě cenově dostupné nebo jsou s tím spojené nějaké skryté náklady, které bych měl mít na paměti? Zajímalo by mě také, jestli je pro mě jako pro podnikatele snazší spravovat edge computing než tradiční cloudové služby. Když už se do toho pustím, jaké technologie bych měl zvážit a co všechno to obnáší? Budu vděčný za rady a zkušenosti ostatních podnikatelů nebo odborníků v oblasti IT. Děkuju předem za odpovědi!