Serverovny.cz/Fórum/Jaká jsou bezpečnostní opatření pro AWS?

Jaká jsou bezpečnostní opatření pro AWS?

Zajímalo by mě, jaká konkrétní bezpečnostní opatření bych měl mít na paměti, když využívám Amazon Web Services. Slyšel jsem o různých nástrojích a funkcích, které AWS nabízí pro ochranu dat a systémů, ale pořád mi to není úplně jasné. Například jak funguje IAM (Identity and Access Management) a proč je to důležité? Jak mohu zabezpečit svoje instance EC2 nebo databáze RDS? Co je to vlastně VPC (Virtual Private Cloud) a jak mi může pomoci s bezpečností? Mám také obavy ohledně šifrování dat při přenosu a v klidu - co bych měl udělat, abych měl jistotu, že moje data jsou v bezpečí? A co další bezpečnostní prvky jako security groups nebo NACLs? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s nastavením těchto věcí? Jaké nejlepší praktiky byste doporučili pro ochranu mých cloudových zdrojů? Opravdu se snažím pochopit, jak zajistit, aby moje aplikace běžely v bezpečném prostředí a abych se vyhnul nějakým potenciálním hrozbám. Rád bych slyšel názory odborníků nebo lidí, kteří se s tím setkali. Děkuji!

164 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2024
Milena Kubíková

Bezpečnost na AWS je fakt důležitá a máš pravdu, že je tam spousta nástrojů a funkcí. IAM, což je Identity and Access Management, ti umožňuje spravovat uživatelské účty a jejich přístupová práva. To znamená, že můžeš přesně říct, kdo co může dělat, což je klíčový prvek pro ochranu tvých dat. Takže když máš víc lidí, můžeš jim dávat různé úrovně přístupu, což výrazně zvyšuje bezpečnost.

Pokud jde o instance EC2, tak určitě nastav firewally pomocí security groups - ty ti pomůžou kontrolovat, který traffic může do nebo z tvých instancí. NACLs (Network Access Control Lists) jsou další vrstva zabezpečení na úrovni subnetů. Zatímco security groups jsou defaultně stateful, NACLs jsou stateless - to bys měl mít na paměti.

A VPC (Virtual Private Cloud) ti umožňuje izolovat tvé zdroje v rámci AWS. Můžeš si tam vytvořit privátní subnets, kde budou tvoje databáze RDS a ty tak nejsou přímo dostupné z internetu, což je velký plus.

Šifrování dat je další důležitá věc - AWS nabízí možnosti šifrování jak pro data v klidu (např. EBS volume encryption), tak pro data při přenosu (SSL/TLS). Ujisti se, že využíváš šifrování pro S3 bucket a databáze RDS, pokud obsahují citlivé informace.

Nakonec doporučuju sledovat AWS CloudTrail pro auditování aktivit ve tvém účtu a také pravidelně provádět bezpečnostní audity a testy. Tak budeš mít jistotu, že tvoje aplikace běží v bezpečném prostředí.

222 slov
2.2 minut čtení
19. 1. 2025
Alois Brychta

Pokud jde o bezpečnost v AWS, tak je to fakt důležitý téma. IAM je klíčový, protože ti umožňuje řídit, kdo má k čemu přístup. Je dobrý vytvořit role a politiku, co nejvíc omezit práva, aby měli lidi přístup jen k tomu, co nutně potřebujou. Pokud jde o EC2 instance, doporučuji si nastavit security groups, což jsou vlastně firewall pravidla pro tvoje instance. Můžeš tam specifikovat, který IP adresy mají povolený přístup a na jaký porty. Takže dbejte na to, abys neměl otevřené porty, co nepotřebuješ.

VPC je super, protože ti umožní mít tvůj vlastní privátní cloud v AWS s různýma subnetama a dalšíma bezpečnostníma funkcema. Můžeš tam mít i NAT gateway pro skrývání interních adres při přístupu na internet.

Šifrování dat je další důležitá věc. Měl bys použít šifrování jak pro data v klidu (např. S3, RDS), tak i pro data při přenosu (SSL/TLS). V rámci RDS můžeš nastavit šifrování při vytvoření databáze.

Jo a nezapomeň na NACLs – to jsou další úrovně bezpečnosti na úrovni subnetů. Můžou ti pomoct filtrovat provoz ještě víc než security groups.

Celkově se snaž dodržovat osvědčené postupy jako pravidelně aktualizovat zabezpečení, monitorovat logy a používat více-faktorovou autentizaci (MFA). Je to hodně o prevenci a kontrole toho, co se děje ve tvém prostředí.

204 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Khýrová
Serverovny.cz/Články/Servery v cloudových řešeních
Bezpečnostní opatření pro klady a zápory různých cloudových platforemSrovnání bezpečnostních funkcí hlavních cloudových služeb, jejich výhod a nevýhod, a potenciální slabiny.
1000 slov
10 minut čtení
22. 5. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky