Serverovny.cz/Fórum/Co je lepší, Google Cloud nebo Azure, z pohledu bezpečnosti?

Co je lepší, Google Cloud nebo Azure, z pohledu bezpečnosti?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s bezpečností u těchto dvou velkých cloudových poskytovatelů, Google Cloud a Microsoft Azure. Oba mají svoje výhody i nevýhody a já se snažím přijít na to, co je pro mě jako pro firmu lepší volba. Četla jsem spoustu článků a každý tvrdí něco jiného, ale chtěla bych slyšet názory přímo od lidí, kteří mají s těmito platformami zkušenosti. Jaké máte zkušenosti s ochranou dat, šifrováním a celkovou bezpečnostní infrastrukturou? Je například Google Cloud lépe zabezpečený proti útokům typu DDoS než Azure? A co třeba certifikáty a dodržování standardů? Viděla jsem, že oba nabízejí různé úrovně zabezpečení, ale co se týče reálného nasazení v praxi? Z hlediska správy identit a přístupu – jak to funguje v obou případech? Měl někdo z vás nějaké problémy s bezpečností na jedné nebo druhé platformě? Jakým způsobem byste doporučili chránit citlivá data v cloudu? Vím, že každá firma má své specifické potřeby, ale přece jen by mě zajímalo, jestli se vyplatí investovat více do jednoho z těchto dvou řešení z pohledu bezpečnosti. Děkuji za všechny názory a tipy!

180 slov
1.8 minut čtení
27. 1. 2024
Milena Kubíková

Takže, co se týče bezpečnosti Google Cloud vs. Azure, já bych řekl, že obě platformy mají svoje silný a slabý stránky. Google Cloud má skvělou reputaci ohledně ochrany proti DDoS útokům, mají na to docela robustní řešení. Na druhou stranu, Azure má hodně možností v oblasti správy identit a přístupu - jako třeba Azure Active Directory, což může být super pro firmy, co už používají Microsoft produkty.

Pokud jde o šifrování, obě platformy nabízejí šifrování dat jak při přenosu, tak i v klidu. Google Cloud to dělá automaticky na většině služeb, což je fajn. Ale Azure ti umožňuje víc kontrolovat klíče a politiky šifrování, což může být důležitý pro citlivý data.

Co se týče certifikací, myslím, že oba splňujou většinu standardů jako ISO 27001 a tak dále. Měla jsem pár zkušeností s tím, že u obou providerů se našly nějaký bezpečnostní incidenty, ale nešlo o nic tragickýho.

Nakonec bych řekla, že záleží na tom, co tvoje firma víc potřebuje - jestli lepší zabezpečení proti DDoS a jednoduchost (Google) nebo komplexní správa identit a integrace s Microsoftem (Azure). A nezapomeň investovat do dalších bezpečnostních opatření jako jsou firewall a pravidelný audity.

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Kopalová

Když se bavíme o bezpečnosti Google Cloud vs. Azure, tak oba mají celkem dobrou reputaci, ale záleží na konkrétních potřebách firmy. Google má silné šifrování a DDoS ochranu, což je fajn, ale Azure zase skvěle funguje s Active Directory a identitama. Pokud potřebujete víc integraci se stávajícími Microsoft službami, Azure může být lepší volba. Co se certifikací týče, oba mají spoustu standardů jako ISO 27001 nebo SOC 2, takže to není problém.

Osobně jsem měl zkušenosti s Azure a párkrát jsme měli drobné problémy s bezpečností, ale spíš to byly chyby v nastavení než v samotné platformě. Google Cloud mi přijde víc zaměřený na automatizaci a analýzu dat, což může přinést i další bezpečnostní rizika, pokud to nehlídáte.

Jinak doporučuji mít nějakou dodatečnou vrstvu zabezpečení jako VPN a pravidelně auditovat přístupová práva. Důležité je taky trénovat zaměstnance v oblasti bezpečnosti, protože lidský faktor je často nejslabší místo. Takže ve zkratce – záleží na tom, co přesně potřebujete a jaké máte priority. Hlavně si udělejte porovnání podle vašich specifických případů použití.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Adéla Průchová
Serverovny.cz/Články/Servery v cloudových řešeních
Bezpečnostní opatření pro klady a zápory různých cloudových platforemSrovnání bezpečnostních funkcí hlavních cloudových služeb, jejich výhod a nevýhod, a potenciální slabiny.
1000 slov
10 minut čtení
22. 5. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky