Serverovny.cz/Fórum/Jak nejlíp zkombinovat vzduchové a kapalinové chlazení v serverovnách?

Jak nejlíp zkombinovat vzduchové a kapalinové chlazení v serverovnách?

Přemýšlím nad tím, jak efektivně zkombinovat vzduchové a kapalinové chlazení v serverovnách, protože poslední dobou se víc a víc zaměřuju na optimalizaci tepelného managementu. Vím, že vzduchové chlazení je klasikou, ale jakmile začnete mít víc serverů a výkonnější hardware, je jasné, že tohle už nestačí. Mám pocit, že kapalinové chlazení může nabídnout lepší výkon a efektivitu, ale zároveň jsem slyšel, že může být náročnější na údržbu a instalaci. Jak tedy tyto dva systémy nejlépe zkombinovat? Měly by být třeba vzduchové chladiče umístěny tak, aby pomáhaly s rozptylem tepla od kapalinových systémů, nebo se to dá udělat i jinak? Zajímalo by mě i, jaké jsou klíčové faktory při plánování takového systému - co bych měl zvážit ohledně rozložení serverů v racku a celkového proudění vzduchu. Máte někdo zkušenosti s tímto typem hybridního chlazení? Jaké máte tipy na zařízení nebo konfigurace, které vám fungovaly nejlépe? A co třeba náklady na provoz a údržbu – stojí to za to? Rád bych se dozvěděl o nějakých osvědčených postupech nebo triky, které by mohly usnadnit celý proces. Děkuju všem za rady!

176 slov
1.8 minut čtení
24. 4. 2024
Jana Havlíková

Takže k tomu hybridnímu chlazení, to je celkem zajímavé téma. Já bych řekl, že kombinace vzduchového a kapalinového chlazení může fakt fungovat, když to uděláš chytře. Pokud máš výkonnější servery, tak kapalinové chlazení je jasná volba, ale vzduchové chladiče by měly být taky zapojeny, aby pomohly s rozptylem tepla. Zkus umístit vzduchové chladiče do míst, kde je nejvíc tepla – třeba nad servery nebo mezi racky. Tím zajistíš lepší proudění vzduchu a snížíš riziko přehřívání.

Pak je důležitý plánování prostoru – dej si pozor na to, aby se vzduch mohl volně hýbat a neudělal si z toho víc problémů s horkými místy. Vzduchový intake a výfuk musí být jasně oddělený. Udržuj si pravidelnou údržbu jak kapalinového čerpadla, tak vzduchových filtrů – to ti prodlouží životnost a zlepší účinnost.

Náklady na provoz můžou být vyšší u kapalinového chlazení, ale pokud máš víc serverů, můžeš ušetřit na energii díky lepšímu výkonu. Jako tipy bych doporučil investovat do kvalitních komponentů a/nebo monitorovacích systémů, co ti pomůžou sledovat teplotu a výkon.

Zkrátka – dobře naplánovat prostor, udržovat systémy a nezapomínat na efektivní proudění vzduchu. To je podle mě klíč k úspěchu.

187 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Rudolf Sedláček

Kombinace vzduchového a kapalinového chlazení v serverovnách je fakt dobrý nápad, zvlášť když máš výkonnější servery. Vzduchové chlazení je super pro základní rozložení, ale jakmile začneš mít hodně výkonu, kapalinový systém ti fakt pomůže s teplem. Doporučuji umístit vzduchové chladiče tak, aby to pomáhalo s ventilací kolem kapalinových bloků, prostě ať se horký vzduch nevrací zpátky do serverů. Klíčový je design racku – zkus oddělit chladné a teplé zóny, třeba tím, že použiješ studené a teplé uličky. Taky si dej pozor na to, jak proudí vzduch kolem jednotlivých serverů. Možná investuj do monitoringu teploty, abys viděl, co funguje a co ne. Co se týče údržby, ano, kapalinové systémy jsou náročnější, ale efektivita se vyplatí. Nezapomeň na náklady – investice do kvalitních komponentů se ti vrátí v nižších provozních nákladech. Zkrátka, když to dobře naplánuješ a rozložíš všechno správně, můžeš mít skvělý hybridní systém.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Richard Liška
Serverovny.cz/Články/Chlazení serverů
Chlazení v hybridních infrastrukturních řešeních: Jak kombinovat vzduchové a kapalinové chlazeníV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně využívat vzduchové a kapalinové chlazení v hybridních serverových infrastrukturách a proč je důležité ...
1000 slov
10 minut čtení
22. 11. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky