Jak nejlíp zkombinovat vzduchové a kapalinové chlazení v serverovnách?
Přemýšlím nad tím, jak efektivně zkombinovat vzduchové a kapalinové chlazení v serverovnách, protože poslední dobou se víc a víc zaměřuju na optimalizaci tepelného managementu. Vím, že vzduchové chlazení je klasikou, ale jakmile začnete mít víc serverů a výkonnější hardware, je jasné, že tohle už nestačí. Mám pocit, že kapalinové chlazení může nabídnout lepší výkon a efektivitu, ale zároveň jsem slyšel, že může být náročnější na údržbu a instalaci. Jak tedy tyto dva systémy nejlépe zkombinovat? Měly by být třeba vzduchové chladiče umístěny tak, aby pomáhaly s rozptylem tepla od kapalinových systémů, nebo se to dá udělat i jinak? Zajímalo by mě i, jaké jsou klíčové faktory při plánování takového systému - co bych měl zvážit ohledně rozložení serverů v racku a celkového proudění vzduchu. Máte někdo zkušenosti s tímto typem hybridního chlazení? Jaké máte tipy na zařízení nebo konfigurace, které vám fungovaly nejlépe? A co třeba náklady na provoz a údržbu – stojí to za to? Rád bych se dozvěděl o nějakých osvědčených postupech nebo triky, které by mohly usnadnit celý proces. Děkuju všem za rady!