Jakou metodu zálohování dat na dedikovaném serveru vybrat?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně zálohování dat na mém dedikovaném serveru. Mám tam vlastně všechno, co pro mě má nějakou hodnotu – projekty, důležité dokumenty, databáze a tak podobně. Rád bych měl jistotu, že v případě nějakého problému s hardwarem nebo třeba útokem na server neztratím všechna ta data. Hledal jsem různé metody zálohování, ale je jich tolik, že se v tom začínám ztrácet. Napadlo mě zálohovat na externí disk, ale je to opravdu bezpečné? Nebo by bylo lepší použít cloudové zálohování? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod? A co třeba automatizované zálohy? Je to rozumné řešení, nebo je lepší zálohovat ručně? Taky jsem slyšel o RAID konfiguracích, které jsou prý dobré pro ochranu dat, ale jak to vlastně funguje v praxi? Jak často bych měl zálohy provádět? Měl by být nějaký konkrétní plán nebo frekvence, kterou bych měl dodržovat? Jaká je ideální velikost pro zálohu a jak si ji mám správně nastavit? Vzhledem k tomu, že nejsem úplně technický typ, ocenil bych nějaké jednoduché a srozumitelné rady, jak se k tomu postavit. Díky moc za pomoc.