Jak často bych měl zálohovat svá data na serveru?
Zdravím všechny, mám na srdci otázku ohledně zálohování dat na serverech. Už nějakou dobu provozuji vlastní server a snažím se udržet všechno v pořádku, ale co se týče zálohování, jsem trošku zmatený. Vím, že zálohy jsou důležité, to mi je jasné, protože ztráta dat by mohla být katastrofální jak pro mě, tak pro mé uživatele. Ale jak často bych měl vlastně zálohovat? Je lepší zálohovat každý den, nebo stačí jednou týdně? Co když se něco stane během týdne a já ztratím spoustu důležitých dat? Zároveň se obávám, že časté zálohy mohou zabírat hodně místa na disku, a pak nevím, jak s tím naložit. Mám používat externí úložiště pro zálohy nebo stačí mít zálohy na stejném serveru? Taky by mě zajímalo, co se stane, když moji zálohu potřebuju obnovit - je to složité? A co třeba různé typy dat – měl bych přistupovat k zálohování různě podle toho, zda jde o databáze, dokumenty nebo jiné soubory? Mám pocit, že je toho hodně k uvážení, a tak bych rád slyšel názory těch, kteří mají víc zkušeností s tímto tématem. Jak to tedy děláte vy? Jaké máte tipy a triky pro efektivní zálohování na serveru?