Co dělat, když jsem zjistil, že jsem měl server kompromitovaný?
Zdravím vás, lidi. Narazil jsem na dost vážný problém, který mě trápí a nevím, jak se s ním vypořádat. Nedávno jsem dostal upozornění, že můj server byl kompromitovaný. Je to hrozný pocit, když si uvědomíte, že to, co jste budovali a spravovali, může být nyní ohrožené. Teď nevím, co mám dělat. Prvně bych chtěl vědět, jak zjistit skutečný rozsah toho problému. Můžete mi doporučit nějaké nástroje nebo postupy pro analýzu bezpečnosti? Jaké kroky bych měl podniknout najednou? Mám okamžitě odpojit server od sítě nebo ho lépe nechat běžet a sledovat, co se děje? Co vlastně znamená, když je server kompromitovaný? Měl bych se bát o svá data a osobní informace? Jak mohu ochránit své uživatele a informace před dalšími hrozbami? A co obnova dat po útoku? Vyplatí se mít zálohy a jak je správně udělat, abych se vyhnul dalším problémům? Taky bych se rád dozvěděl něco o prevenci v budoucnu. Jaké opatření bych měl zavést, abych minimalizoval riziko podobných situací? Vím, že je důležité mít silné hesla a pravidelně aktualizovat software, ale je toho víc? Prostě nevím, kde začít a jak to všechno zvládnout. Pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti s tímto typem problému, budu vám velmi vděčný.