Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit Kubernetes na vlastním serveru?

Jak správně nastavit Kubernetes na vlastním serveru?

Kubernetes se stal jedním z nejpopulárnějších nástrojů pro orchestraci kontejnerů a já bych se rád zeptal, jak ho správně nastavit na vlastním serveru. Mám v plánu spustit několik aplikací, které bych chtěl mít pod kontrolou, ale musím přiznat, že jsem v tomhle nováček. Co všechno potřebuji k tomu, abych mohl začít? Jaké jsou minimální systémové požadavky pro instalaci Kubernetes? Měl bych použít nějakou konkrétní distribuci Linuxu nebo je to jedno? Zkoušel jsem najít nějaké návody, ale většinou jsou dost složité a přiznám se, že se v tom trošku ztrácím. Jaké kroky bych měl dodržovat při instalaci? Je lepší použít kubeadm nebo nějaký jiný způsob instalace? Jak to je s konfigurací sítě a podmínkami pro nasazení? Bude mi stačit jeden server pro testování, nebo bych měl mít více nodů hned od začátku? A co monitoring a správa klastru, na co bych si měl dávat pozor? Rád bych se také dozvěděl něco o bezpečnosti. Jak zabezpečit svůj Kubernetes klastr před útoky? A poslední otázka - jaké nástroje doporučujete pro správu a orchestraci služeb běžících v Kubernetes? Vím, že je toho hodně, ale budu moc vděčný za jakoukoliv pomoc a rady. Díky!

189 slov
1.9 minut čtení
17. 5. 2023
Bohumil Macek

Kubernetes na vlastním serveru může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Nejprve, minimální požadavky jsou obvykle 2 GB RAM a 2 CPU pro master a aspoň 1 GB RAM pro worker node. Takže jestli máš nějaký server s tímhle, jdi do toho. Co se týče Linuxu, většinou se doporučuje Ubuntu nebo CentOS, ale i jiné distribuce fungujou.

Pro instalaci je kubeadm fakt dobrá volba, protože je to oficiální způsob a většina návodů se na něj zaměřuje. Začni s instalací Dockeru, protože Kubernetes potřebuje nějakého runtime. Potom si připrav swapy a nastav iptables, aby to fungovalo bez problémů. Pak už jen spustíš kubeadm init a podle návodu dodáš worker nodů.

Pokud jde o síť, můžeš zkusit Calico nebo Flannel jako pluginy pro síťování. Pro testování stačí jeden server, ale pokud plánuješ něco vážného, více nodů je lepší hned od začátku.

Monitoring? Prometheus a Grafana jsou super pro sledování výkonu. Bezpečnost je důležitá – používej RBAC, nastavuj pravidla firewallu a pravidelně aktualizuj komponenty. A co se nástrojů týče, Kubectl je jasná volba a Helm ti usnadní deployment aplikací.

Takže jo, připrav se na učení, ale s trochou trpělivosti to zvládneš.

187 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Stanislav Štěpánek

Nastavit Kubernetes na vlastním serveru není úplně triviální, ale zvládnout to jde. Minimální požadavky jsou většinou 2 CPU a 2GB RAM, ale doporučuju mít aspoň víc, aby to neběželo v háji. Pokud jde o Linux, většina lidí používá Ubuntu nebo CentOS, ale klidně můžeš zkusit cokoliv jiného, co má podporu pro Docker a kubelet.

Pro instalaci se doporučuje použít kubeadm, je to snadnější než to skládat ručně. Můžeš začít s jedním serverem, ale do budoucna budeš chtít mít víc nodů, hlavně pro vyšší dostupnost a škálovatelnost. Když už mluvíme o síti, tak dbej na to, aby jsi měl správně nastavené IP adresy a firewall.

Co se týče monitoringu, doporučuje se něco jako Prometheus nebo Grafana. A ohledně bezpečnosti, nezapomeň na RBAC (Role-Based Access Control) a povypínej nepotřebné porty a služby. Rozhodně bys měl mít i nějaký nástroj jako kubectl pro správu a nasazení aplikací v klastru.

Tohle je jen základní přehled, ale hlavně si dávej pozor na bezpečnostní aktualizace a pravidelně sleduj logy. Hodně štěstí!

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Vítek
Serverovny.cz/Články/Swap kubernetes
Optimální nastavení Kubernetes pro provoz na vlastních serverechV tomto článku se podíváme na to, jak správně nakonfigurovat a optimalizovat Kubernetes pro maximální výkon na vašich vlastních serverových infrastruk...
1000 slov
10 minut čtení
8. 11. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky