Serverovny.cz/Fórum/Jak mám začít s migrací aplikace do Kubernetes?

Jak mám začít s migrací aplikace do Kubernetes?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně migrace mé aplikace do Kubernetes. Slyšel jsem o tom už dost dlouho a všichni říkají, že je to skvělé řešení pro orchestrace kontejnerů a škálování, ale vůbec nevím, jak začít. Mám nějakou aplikaci napsanou v Node.js, která aktuálně běží na několika VM a chtěl bych ji přesunout do Kubernetes. Myslíte, že je to složité? Jaké jsou ty první kroky, které bych měl udělat? Potřebuji se naučit něco speciálního, nebo stačí základní znalosti o Dockeru? Jak se vlastně tvoří ty deploymenty a služby v Kubernetes? A co ty tajemné YAML soubory, k čemu jsou dobré? Hlavně bych chtěl vědět, jak se vyhnout nejčastějším chybám při migraci a co mám mít na paměti. Mám také obavy z monitorování a logování v novém prostředí. Jak to funguje v Kubernetes? Je to složitější než na VM? Budu rád za jakékoliv rady nebo odkazy na tutoriály, které by mi mohly pomoci dostat se do toho. Díky moc!

158 slov
1.6 minut čtení
15. 7. 2021
Matěj Tichý

Migrace do Kubernetes může vypadat jako velký skok, ale není to tak hrozné. Začni tím, že se naučíš základy Dockeru, protože Kubernetes využívá kontejnery. Pak si vytvoř Dockerfile pro svou Node.js aplikaci, abys ji mohl zabalit do kontejneru.

Prvním krokem je nastavení Kubernetes clusteru. Můžeš použít něco jako Minikube pro lokální vývoj nebo se podívat na cloudové služby jako GKE nebo EKS.

Pak začneš s YAML soubory, což jsou konfiguráky pro Kubernetes. Vytvoříš deployment, kde definuješ jak spustit tvou aplikaci (kolik podů, jaký obraz apod.) a service pro to, aby byla tvoje aplikace přístupná. Tady je dobré se podívat na oficiální dokumentaci nebo nějaké tutoriály, tam je většinou ukázáno, jak to celé postavit.

Co se týče monitorování a logování, Kubernetes má svoje nástroje jako Prometheus pro monitoring a Fluentd pro logy, ale můžeš použít i další externí nástroje. Může to být složitější než na VM, ale zase ti to dává mnohem víc flexibility.

Snaž se vyhnout chybám jako je příliš velké množství podů nebo špatné nastavení zdrojů. Vždy testuj lokálně a pak nasazuj na produkci. A hodně experimentuj, to ti pomůže se rychleji zorientovat.

181 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Malíková

Nejdřív si zkus osvojit základy Dockeru, to je fakt klíčový. Kubernetes je postavený na kontejnerovém orchestru, takže bez znalosti Dockeru se nebudeš moc orientovat. Pak se mrkni na to, jak vytvořit Docker image pro tvou Node.js aplikaci. Když budeš mít image, tak můžeš začít s Kubernetes.

První věc, co uděláš, je napsat nějaký deployment manifest v YAML formátu. Ten popisuje, jak má tvoje aplikace běžet - kolik replik, které porty a další nastavení. Pak si vytvoř službu (service), aby ses k té aplikaci dostal zvenku.

Doporučuju začít na lokálním prostředí jako Minikube nebo Kind, abys měl všechno pod kontrolou a nemusel hned skákat do produkce. Zjisti si něco o Helm charts, to ti může ulehčit správu nasazení.

Monitorování a logování v Kubernetes může být složitější než na VM, ale je spousta nástrojů jako Prometheus pro monitoring a ELK stack pro logy. Všechno se dá nastavit tak, aby to fungovalo dobře i v K8s.

Pokud chceš předejít chybám, tak si dej pozor na konfiguraci a networking. Můžeš narazit na problémy s komunikací mezi kontejnery a službami. Také se ujisti, že máš správně nastavené persistent storage pro databáze, pokud je používáš.

Zkus hledat tutoriály na YouTube nebo na oficiálních stránkách Kubernetes, tam je spousta užitečných informací. Hlavně nepanikař a jdi krok za krokem.

206 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslav Tvrdík
Serverovny.cz/Články/Swap kubernetes
Migrace aplikací do Kubernetes: Jaké jsou klíčové faktory?Průvodce migrací aplikací do Kubernetes, zaměřený na klíčové faktory a úvahy, které je třeba zvážit.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky