Serverovny.cz/Fórum/Hledám doporučení na nástroje pro serverový monitoring

Hledám doporučení na nástroje pro serverový monitoring

Když jsem se nedávno začal více zajímat o správu serverů a jejich výkon, zjistil jsem, že je strašně důležité mít nějaké dobré nástroje na monitoring. Slyšel jsem, že existuje spousta různých programů a softwarových řešení, ale nevím, co by bylo pro mě to pravé. Zajímalo by mě, jaké nástroje používáte vy? Mám na mysli něco, co by mi pomohlo sledovat nejen dostupnost serverů, ale i výkon a případné problémy, které by mohly nastat. Co třeba open-source možnosti? Nebo nějaké placené verze, pokud to má smysl? Rád bych znal názory zkušenějších kolegů. Třeba jestli je lepší jít do něčeho komplexního jako jsou systémy pro centralizovaný monitoring nebo jestli stačí něco jednoduššího. Jaké funkce považujete za nezbytné? Uvítal bych jakékoliv tipy nebo zkušenosti s konkrétními nástroji jako je Zabbix, Nagios nebo něco jiného. A co třeba cloudové řešení? Je to v dnešní době nutnost? Byl bych rád za jakékoliv rady nebo doporučení, protože nechci ztrácet čas s něčím, co nebude fungovat tak, jak potřebuji.

162 slov
1.6 minut čtení
10. 9. 2024
Robert Maleček

Takže, co se týče serverovýho monitoringu, já osobně jsem měl dobrý zkušenosti s Zabbixem. Je to open-source, takže ti ušetří nějaký prachy a je dost flexibilní. Můžeš sledovat nejen dostupnost serverů, ale i různé metriky výkonu, jako CPU, RAM a diskový prostor. Jen je potřeba si to nastavit, což může být ze začátku otravný.

Nagios je taky populární, ale mně přišel trošku zastaralej a nastavení je fakt bolest. Na druhou stranu, má velkou komunitu a spoustu pluginů, takže se dá dost rozšířit.

Pokud přemýšlíš o cloudovém řešení, tak třeba Datadog vypadá dost dobře. Je placenej, ale má super vizualizace a je to jednodušší na použití. Jenže měsíční náklady se můžou vyšplhat dost nahoru, když máš víc serverů.

Celkově bych řekl, že pokud jsi začátečník, Zabbix nebo něco jako Prometheus by mohly být dobré volby. Pokročilí uživatelé pak můžou zkusit Grafana pro hezčí dashboardy. Hlavní je mít přehled o tom, co se děje na serverech a reagovat včas na problémy.

156 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2024
Bedřich Volf

Pokud hledáš nástroje na monitoring serverů, určitě zvaž Zabbix a Nagios. Oba mají dobré vlastnosti, ačkoliv Zabbix je víc uživatelsky přívětivý a má lepší vizualizaci dat. Nagios je zase víc tradiční a hodně rozšiřitelný, ale může být trochu složitější na nastavení. Co se týče open-source nástrojů, tak Grafana v kombinaci s Prometheus je super pro sledování metrik v reálném čase. Pokud preferuješ cloudové řešení, pak bys mohl zkusit Datadog nebo New Relic – mají fajn UI a hodně funkcí, ale za to si nechávají platit. Všechny tyhle nástroje ti pomůžou s monitorováním dostupnosti, výkonu a alerty na problémy. Záleží na tom, co přesně potřebuješ a jak moc jsi ochoten do toho investovat. Také se zamysli nad tím, jestli chceš centrální monitoring pro více serverů nebo něco jednoduššího pro jeden server.

130 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2024
Simona Karásková
Serverovny.cz/Články/DevOps příprava
Jak implementovat efektivní metriky pro serverový monitoring v DevOps?Objevte, jak efektivně zavést metriky pro serverový monitoring v DevOps a co všechno to obnáší.
1000 slov
10 minut čtení
25. 9. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky