Serverovny.cz/Fórum/Co je nejlepší software na zálohování pro Linux?

Co je nejlepší software na zálohování pro Linux?

Zdravím komunitu, hledám tipy na nejlepší software pro zálohování pro Linux. Mám server, kde běží několik důležitých aplikací a dat, a chci se ujistit, že všechno je pravidelně zálohované a snadno obnovitelné v případě nějakého problému. Zatím jsem slyšel o několika nástrojích jako rsync, BorgBackup nebo Duplicity, ale nejsem si jistý, který z nich je nejvhodnější pro můj případ. Jaké máte zkušenosti s těmito nebo jinými programy? Co byste doporučili pro jednoduché a efektivní zálohování? Měly by být zálohy automatizované, nebo je lepší je provádět ručně? A co třeba cloudové řešení pro zálohování dat na Linuxu? Vím, že existují různé možnosti a každý má své preference, ale zajímají mě názory ostatních z vás. Opravdu bych chtěl mít jistotu, že moje data jsou v bezpečí a že se k nim dostanu i po nějaké havárii nebo chybě. Pokud máte nějaké tipy nebo nápady, budu moc rád za každé doporučení.

148 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2024
Marek Horálek

Když mluvíme o zálohování na Linuxu, tak určitě zmiňuju rsync. Je to super nástroj pro synchronizaci a zálohování souborů, lehce se nastavuje a umí to udělat i přes SSH. Pak je tu BorgBackup, což je fakt dobré, pokud potřebuješ deduplikaci a šifrování. O Duplicity jsem slyšel, že je fajn na šifrované zálohy do cloudu.

Automatizace je rozhodně dobrý nápad, můžeš si naplánovat cron joby a máš to bez práce. Co se týče cloudu, tak třeba rclone je skvělý pro synchronizaci s různými cloudovými službami. Záleží ale na tvých potřebách, jestli chceš mít zálohy lokálně, nebo raději v cloudu.

Hlavně nezapomeň občas ověřit, že zálohy fungují a že jsou obnovitelné. Takže já bych šel do rsync nebo BorgBackup, podle toho, co potřebuješ.

120 slov
1.2 minut čtení
25. 11. 2023
Vojtěch Švec

Takže pokud hledáš něco na zálohování pro Linux, určitě zvaž rsync. Je to jednoduchý a efektivní, zvlášť když chceš zálohovat na externí disk nebo jiný server. Můžeš to nakombinovat s cronem pro automatizaci. BorgBackup je taky super volba, má skvělou deduplikaci a šifrování, což se hodí, pokud máš citlivá data. Duplicity zase nabízí šifrované zálohy a můžeš to poslat na cloud. Cloudové služby jako Backblaze nebo Google Drive by mohly fungovat s těmi nástroji. Osobně doporučuji automatizaci, abys nemusel myslet na pravidelné zálohy – prostě to běží na pozadí. Ale pokud chceš mít plnou kontrolu, tak ruční zálohy jsou taky možnost. Záleží, co ti víc vyhovuje.

106 slov
1.1 minut čtení
21. 9. 2024
Pavel Chalupa

Zálohování na Linuxu je důležitý krok, to je jasný. Rsync je super pro synchronizaci a rychlý zálohy, hlavně když potřebuješ zálohovat na lokální disk nebo jiný server. BorgBackup je dobrý pokud chceš kompresi a deduplikaci, fakt efektivní. Duplicity zase šikovně zvládá šifrování a cloudové zálohy, takže pokud přemýšlíš nad něčím jako Google Drive nebo Dropbox, tohle by mohlo fungovat.

Automatizace je asi nejlepší cesta, protože ruční zálohy se snadno zapomenou. Můžeš si nastavit cron joby, ať to běží v nějakých pravidelných intervalech. Mnoho lidí používá kombinaci těchto nástrojů – třeba rsync na místní zálohy a Duplicity na cloud.

Co se týče cloudových řešení, můžeš zkusit Rclone pro připojení různých cloudů a zálohování na ně. Je to hodně flexibilní a máš toho víc pod kontrolou.

Záleží na tvých potřebách a jak moc jsou data kritická, ale určitě bych doporučil mít víc než jen jednu metodu zálohování.

143 slov
1.4 minut čtení
13. 10. 2023
Monika Černá
Serverovny.cz/Články/Zálohování dat
Automatizace zálohování: Jak nastavit pravidelnou a spolehlivou strategiiPrůvodce krok za krokem k nastavení systému automatického zálohování vašich dat. Naučte se, jak efektivně zálohovat a chránit svá cenná data.
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Pavel Horák, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky