Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit alerty pro sledování výkonu serverů?

Jak správně nastavit alerty pro sledování výkonu serverů?

Přemýšlím, jak bych měl správně nastavit alerty pro sledování výkonu našich serverů. Mám několik serverů, které běží různé aplikace a v poslední době jsem si všiml, že některé z nich mají občas problémy s výkonem, ale já o tom nevím, dokud mi někdo neřekne. Takže bych chtěl mít nějaký systém, který by mi posílal upozornění, když se něco děje. Co všechno bych měl sledovat? Je důležité mít alerty na CPU, RAM a diskový prostor nebo by měly být i další metriky? Jak často bych měl tyto alerty dostávat? Mělo by to být okamžité upozornění, nebo stačí shrnutí jednou denně? A co nástroje? Existuje nějaký doporučený software nebo služby, které by měly fungovat nejlépe pro tyto účely? Slyšel jsem o různých monitoringových nástrojích jako je Nagios nebo Zabbix, ale nevím, co si vybrat a jak je nastavit. Také se obávám, že pokud nastavím příliš mnoho alertů, budu mít jen spoustu hluku a nakonec mi to stejně nic neřekne. Jaké máte zkušenosti s nastavením alertů? Jak jste to dělali vy a co vám fungovalo? Děkuji za pomoc.

175 slov
1.8 minut čtení
12. 12. 2023
Monika Matějková

Takže, když to shrnu. Určitě je dobrý sledovat CPU, RAM a disk, to je základ. Pak bych přidal i monitoring sítě – latence a ztrátovost paketů. V některých případech se hodí sledovat i aplikace a jejich odpovědní časy. Co se týče alertů, tak doporučuji nastavovat je tak, aby ses dozvěděl o kritických problémech okamžitě, ale na menší výkyvy klidně shrnutí jednou denně, ať tě to nezavalí hlukem. O nástrojích – Nagios a Zabbix jsou super, ale záleží na tom, co preferuješ. Zabbix má snadnější webové rozhraní, ale Nagios je víc flexibilní. V každém případě si dej pozor na to množství alertů, jinak skončíš s tím, že si ničeho nevšimneš. Zkus začít s pár důležitými metrikami a postupně přidávat další podle potřeby.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Tomáš Žižka

Nastavit alerty na servery chce trochu přemýšlení. Určitě bys měl sledovat CPU, RAM a diskový prostor, to je základ. Ale nezapomeň na další věci, jako jsou load average, síťová aktivita nebo třeba čas odpovědi aplikace. Zkus si nastavit alerty třeba na 70% využití RAM a 80% na disku, to ti dá nějaký čas na řešení problémů.

Co se týče frekvence upozornění, záleží na tom, jak moc kritické jsou tvoje aplikace. Pokud je něco opravdu důležité, tak bych šel raději do okamžitých upozornění. Naopak u něčeho méně důležitého můžeš zvolit shrnutí jednou za den.

K nástrojům, Nagios a Zabbix jsou fajn, ale zvaž i novější věci jako Prometheus nebo Grafana pro vizualizaci a alerting. Můžeš si nastavit metriky tak, aby jsi nedostal zbytečný hluk – nastav si priority alertů podle toho, co je pro tebe důležité.

Jo a určitě si dej pozor, abys neměl moc alertů najednou. Může se to stát chaos a nakonec nic neřešíš, jenom sleduješ notifikace. Takže radši klidně míň alertů, ale relevantní. Držím palce!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Trnka
Serverovny.cz/Články/DevOps příprava
Přehled technik pro alerting a eskalaci problémů v monitorovaných serverechProzkoumejte nejefektivnější techniky pro upozorňování na výpadky a problémy na serverech a naučte se, jak je správně nastavit pro maximální efektivit...
1000 slov
10 minut čtení
11. 5. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky